Поділитись:

Положинський сказав, чи вірить у повернення Криму Україні

Неділя, 06 травня 2018, 11:30

Сашко Положинський, фронтмен в гуртах "Тартак" і "Був'є", зазначив, що у короткочасній перспективі – навряд Україна поверне Крим. Однак, з іншого боку, за певних обставин це може статися і в короткочасній перспективі.

Про це він розповів в інтерв′ю виданню lime.

"Це, перш за все, внутрішні обставини. Має бути нарешті влада, яка дійсно прагне, щоб Україна повернула втрачені території, щоб Україна набралася внутрішньої сили – суспільної, економічної, військової. Для цього треба, щоб принципово нові люди прийшли в політику. Шанс дуже невеликий, звичайно, але є. І поки він лишається, у нього можна вірити, його можна розглядати. Крім того, дуже би сильно посприяли зовнішні фактори. По-перше, правильна цілеспрямована допомога – не тільки матеріальна, але й моральна, політична – з боку наших потенційних союзників. По-друге, треба, щоб вороги втратили свою міць в багатьох аспектах. Це теж дасть нам можливість на повернення таких територій", – розповів Положинський.

Однак, зауважив музикант, коли ці території повернуться, Україна муситиме знати, що далі з ними робити.

"Люди, які тривалий час прожили в ворожому полі, перебували в епіцентрі ворожої агітації і пропаганди. Я впевнений, що у всіх цих людей є образи, несприйняття, нерозуміння України і українців. Так, є там якась частина наших майбутніх союзників. Є люди, які залишилися там свідомо, тому що розуміли, що їхня присутність там – це допомога Україні, хай не завжди реальна. Навіть усвідомлення того, що там є наші люди не тільки за паспортом, але і за духом, – це важливий фактор. Якась частина людей там лишилася тому, що не мала іншого виходу. Хтось прив'язаний до хворих родичів, хтось змушений там лишатися, бо він єдиний шанс на виживання його родини. Якщо ми говоримо про повернення окупованих територій, то треба розуміти, що робити з територіями і що робити з людьми. Як поступити з тими людьми, які вчинили злочини проти України? Як повестися з тими людьми, які не сприймають Україну як незалежну державу, хоча в минулому як мінімум були її громадянами? Можливо, саме поведінка, висловлювання цих людей і спричинили те, що зараз ці території є окупованими. Як з цими людьми бути? З одного боку, на цих людях лежить величезна провина, з іншого боку – на них теж не можна ставити хрест. Треба розуміти, якою буде політика. Якщо ми говоримо про симпатиків Росії, можна спробувати їм запропонувати переїзд в Росію. Але треба, щоб ще Росія хотіла цих людей приймати. Якщо ці люди не хочуть нікуди переїжджати, якщо вони вважають, що це їхня земля, але разом з тим вони вважають, що їхня земля – це не те саме, що земля українська, треба думати, як цих людей переконати", – розповів Положинський.

Тут, зазначив він, переважно спрацьовує економічний чинник.

"Якщо ми хочемо ідеологічно змінити людей, то мусимо починати все-таки з економіки, з соціальних благ, які ці люди мають отримати. Можливо, не одразу, але відчуття різниці й якості життя може стати хорошим союзником для майбутнього повернення території. Навіть зараз мені здається, якби Україна спромоглася здійснити за ці чотири роки, поки іде війна, дуже помітний якісний стрибок у рівні життя, в розвитку економіки, в забезпеченні головних потреб, прагнень своїх громадян, щоб просто можна було відчути різницю неозброєним оком, тоді нам і про повернення територій можна було би говорити значно простіше", – сказав музикант.

Також, зауважив він, важливо, аби все населення було готове брати участь у боротьбі за Україну.

Надрукувати
мітки:
коментарів