Поділитись:

"Непунктуальним" власникам транзитних авто "світить" штраф

П'ятниця, 11 травня 2018, 10:34

У судових спорах щодо авто на іноземній реєстрації приймають рішення переважно на користь Волинської митниці ДФС.

Про це повідомляє прес-служба Волинської митниці ДФС.

У Митному Кодексі України є стаття 470 "недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до органу доходів і зборів, видача їх без дозволу органу доходів і зборів або втрата". Цю статтю добре знають власники автомобілів на іноземній реєстрації, що в'їхали на територію України в режимі "транзит". Саме за нею притягують до відповідальності за перевищення строку доставки транспортного засобу більше, ніж на десять днів, штрафуючи "непунктуального" власника транзитного авто на 8,5 тисяч гривень.

Таке правопорушення є найпоширенішим в адміністративних протоколах, які складаються посадовими особами Волинської митниці ДФС. У першому кварталі цього року їх було запроваджено майже півтори тисячі, що становить 85 % випадків порушення громадянами митного законодавства України.

Лише 33 протоколи, складених у цей період Волинською митницею за ст. 470 МКУ, було оскаржено у суді. У судових спорах громадяни найчастіше вимагають визнати ремонт транзитного транспортного засобу в зв'язку з його поломкою обставиною непереборної сили, а відтак – просять суд звільнити їх від відповідальності у вигляді штрафу.

На часі судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій винесено усього 68 рішень. З них 53 рішення – на користь Волинської митниці ДФС. Судді в ухвалах наголошують, що ремонт транспортного засобу у зв'язку з його поломкою не є аварією чи обставиною непереборної сили у розумінні статті 192 Митного Кодексу України.

Надрукувати
мітки:
коментарів