Поділитись:

У Польщі проведуть розкопки на місці зруйнованого пам'ятника УПА

Вівторок, 15 травня 2018, 10:00

Інститут національної пам'яті Польщі заявив про проведення археологічних досліджень на місці зруйнованого пам'ятника воякам УПА у Грушовичах.

Повідомлення опублікували на сайті Інституту національної пам'яті Польщі, – інформує Вголос.

Зазначається, що метою археологічних робіт є перевірка достовірності інформації про поховання бійців Української повстанської армії на місці пам'ятника.

Про проведення робіт ІНП Польщі повідомив посла України в Польщі, Об'єднання Українців у Польщі, а також запросив їхніх представників взяти участь у роботах як спостерігачі.

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам'яті Святослав Шеремета заявив, що відповідно до міждержавної угоди польська сторона мала би погодити ці роботи з Україною, проте жодного звернення досі не було.

"Станом на сьогодні жодного звернення щодо початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт до нас не надходило, ми довідалися про це із преси. Вважаю, що поляки мали б узгодити з українською стороною терміни проведення цих робіт і організацію спільної експедиції. З іншого боку, а як можна проводити спільну експедицію, якщо мені заборонений в'їзд до Польщі? Не без того, що вони організовують це свідомо, аби я не був присутнім під час робіт. Видається, що теперішня польська влада та польський Інститут національної пам'яті ставлять собі за мету знищити українські місця пам'яті в Польщі, які стосуються Української повстанської армії", – зазначив Святослав Шеремета.

Нагадаємо: 26 квітня на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства групою невідомих осіб було знищено братську могилу вояків УПА і вчинено наругу над Державним Гербом України – тризубом. Згодом Український інститут національної пам'яті зробив заяву щодо нищення могили воїнам УПА в Польщі. Могилу вояків УПА обіцяли відновити після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців. У червні 2017 року металевий хрест таки відновили.

Надрукувати
мітки:
коментарів