Поділитись:

Волинські міста можуть втратити мільйони пайової участі

Середа, 16 травня 2018, 15:15

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України схиляється до скасування пайової участі, і, схоже, не враховує ризиків, які несе для місцевих бюджетів таке рішення.

На Волині, наприклад, лише Луцьк і Нововолинськ, які запланували цьогоріч отримати відповідно 15 мільйонів і 500 тисяч гривень надходжень від пайової участі, ризикують їх втратити. Річ у тім, що у законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" не передбачені компенсаторні механізми та джерела покриття втрат доходів місцевих бюджетів від відміни пайової участі. До речі, це суперечить частині третій статті 142 Конституції України: "витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою", – інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Тому Асоціація міст України просить парламентські фракції не підтримувати вищезгаданий законопроект у частині скасування пайової участі.

Нагадаємо, що пайова участь полягає у перерахуванні замовником до місцевого бюджету грошей, щоб створювати та розвивати соціальну та інженерно-транспортну інфраструктури населених пунктів. Граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не може перевищувати:

  • 10 % загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта – для нежитлових будівель і споруд;
  • 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта – для житлових будинків.

Маючи таке джерело надходжень, органи місцевого самоврядування (ОМС) спрямовують гроші на ремонт доріг, розвиток комунікацій біля новобудов, будівництво дитсадків, шкіл, лікувальних установ, поліпшуючи цим самим інвестиційну привабливість своїх територій.

Пайові внески – серйозний фінансовий ресурс муніципалітетів. Так за результатами 2017 року чотири волинські міста – Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський і Нововолинськ – отримали 15,4 мільйона гривень надходжень від пайової участі, а у планах на 2018 рік у Луцька – 15 мільйонів, а в Нововолинська – 500 тисяч. Разом із тим, торік лише Дубівська та Княгининівська ОТГ мали відповідно 500 і 300 тисяч таких надходжень. На жаль, цьогоріч жодна із 41 ОТГ на Волині на гроші пайової участі не розраховує.

І хоча не всі місцеві бюджети отримують пайові внески, проте, охоплення цим видом надходжень не таке вже й низьке. Так Асоціація міст України провела опитування 142 міст та 283 ОТГ, результати якого засвідчили, що бюджети 92 % міст та 34,3 % ОТГ в Україні отримують пайові внески, а бюджети розвитку 30% міст та 9,2% ОТГ більше ніж наполовину складаються з пайових внесків.

Тож докладно проаналізувавши ризики експерт АМУ з питань місцевого економічного розвитку, кандидата економічних наук Діна Серебрянська, зробила кілька висновків щодо можливого впливу прийняття законопроекту №8124.

"Насамперед, не варто очікувати відчутного зменшення цін на новозбудоване житло для громадян, його відчують лише забудовники. Новозбудовані об'єкти через механізм оподаткування нерухомого майна не вплинуть на зростання надходжень до місцевих бюджетів. Показник легкості ведення бізнесу Doing Business для України фактично не зміниться, а от можливість корупційних зловживань гарантовано збільшиться. При цьому порушення балансу бюджетів громад призведе до їх дефіциту і зниження рівня фінансування проектів розвитку. І у подальшому через суттєве зменшення надходження до місцевих бюджетів цільових коштів на розбудову інфраструктури вона не розвиватиметься. Найбільше страждатимуть райони новобудов. Крім того, зросте навантаження на інженерні мережі, що призведе до їх швидкого зношування", – наголосила Серебрянська у матеріалі опублікованому у газеті "Дзеркало тижня".

Надрукувати
мітки:
коментарів