Поділитись:

Експорт: кому і що продає Волинь

Четвер, 17 травня 2018, 09:44

Волинь має вигідне географічне розташування, а це сприяє тісному співробітництву області з країнами Європи.

В економіку області нерезидентами країн ЄС вкладено з початку інвестування на кінець 2017 р. 257 млн дол США прямих інвестицій (акціонерного капіталу), або 96,8 % загального обсягу, – інформує прес-служба ГУ статистики у Волинській області.

В середньому на одну особу області припадало майже 248 дол інвестицій з країн ЄС Вкладення здійснили інвестори з 22 країн-членів ЄС. Лідерами були
партнери з Кіпру (135,3 млн дол ), Польщі (35,8 млн дол), Словаччини (17 млн дол), Німеччини (8,5 млн дол), Великої Британії та Литви (по 4,3 млн дол). Цими країнами вкладено майже 80 % загального обсягу акціонерного капіталу з країн ЄС за весь період інвестування.

Найбільш інвестиційно привабливими для іноземців були підприємства переробної промисловості (вони отримали 73,4 % загального обсягу інвестицій з країн ЄС), оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (10,7 %), сільського, лісового та рибного господарства (4,9 %).

Важливою складовою розвитку економічних зв'язків з країнами Європейського Союзу є торгівля. У 2017р. обсяг експорту товарів у країни ЄС становив 535,2 млн дол США (77,6 % загального обсягу), імпорту – 805,4 млн дол (60,3 %). Найвагоміші експортно-імпортні операції здійснювались з Німеччиною, Польщею, Нідерландами, Угорщиною та Литвою.

Основу товарної структури експорту складали механічні пристрої та електротехнічне обладнання, деревина і вироби з деревини, продукти рослинного походження, меблі, текстильні матеріали та текстильні вироби. У товарній структурі імпортних надходжень значними були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання, палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки, засоби наземного транспорту, пластмаси, полімерні матеріали, каучук, гума.

Торік партнерам з країн ЄС надано послуг на суму 58,8 млн.дол., або 94,3 % загального обсягу експорту, отримано – на 21,1 млн.дол. (86,7 %). Найбільше експортовано послуг до Австрії, Польщі, Німеччини, імпортовано – з Польщі, Німеччини, Швеції та Кіпру.

Підприємства області надавали послуги з переробки матеріальних ресурсів, транспортні та з будівництва, отримували – послуги, пов'язані з подорожами, роялті та інші послуги, пов'язані з використанням інтелектуальної власності, ділові, з ремонту та технічного обслуговування, транспортні послуги.

Надрукувати
мітки:
коментарів