Поділитись:

Вишиванкою по моді

П'ятниця, 18 травня 2018, 07:40

В дуже милозвучний День вишиванки вулиці міста й фейсбук замайорів цією красою. Ну погодьтесь, українські вишиванки – одяг, що милує око.

Зранку, увімкнувши в цей день якесь ранкове шоу, почула, що вишиванки – писк моди, які треба носити заправляючи в джинси чи спідниці і так далі. Це класно, що наші українські вишиванки в тренді. Однак, чи правильно носити такий одяг як щоденний? Адже це вагома частина нашої культури й ідентифікації, й це щось сакральне. А тут їх штампують для мас-маркетів, і навіть роблять труси чи шкарпетки, стилізовані під дизайн вишиванок. А що потім? Мода пройде й на смітник?

Вважаю, що вишиванки – це не просто одяг, а щось цінне. Тому бігати в вишиванці за хлібом чи одягати на дискотеки, чи є це хорошим тоном?

Якщо для людини це особливий одяг, то, думаю, одягатиме вона його в якісь особливі чи святкові дні. Наприклад, в моєї бабусі була вишита сорочка, яку вона одягала лише до церкви в великі релігійні свята. Пам'ятаю, як вона перед тим, як заховати вишиванку в скриню, проводила по вишитим гладдю квітам старечими, порепаними від праці руками, а потім довго й скрупульозно складала її, загортала в хустку й ховала до наступного свята. Я це розцінюю, як свого роду шану українським традиціям та культурі. Оскільки національний костюм чи його елемент – річ особлива й для особливих випадків, а не на повсякдень.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів