Поділитись:

Vox Dei: чи треба Луцьку відмовитися від поліетиленових пакетів

Субота, 19 травня 2018, 20:00

У Луцьку хочуть заборони використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів.

Ініціювала проект фракція політичної партії "Громадський рух "Народний контроль". Зокрема підготували звернення до Верховної Ради України щодо заборони поліетиленових пакетів на законодавчому рівні. Натомість пропонують магазинам альтернативу – біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо. Задля того, аби почути думку громадськості, зібрали круглий стіл. У результаті – разом випрацювали схему дій. Чому Луцьку треба відмовитися від поліетилену в магазинах і наскільки це реально, ІА "Конкурент" запитав у експертів.

Анна Мовяк, депутат Луцької міської ради (Громадський рух "Народний контроль"):

"Наша ініціатива #ВолиньБезПакетів на рівні Луцька полягає у тому, щоб мінімізувати використання пакетів та дати можливість людям обирати еко-пакування. А щоб знати, чи є така можливість, тобто альтернатива поліетилену, ми провели огляд супермаркетів, де люди щодня, щогодини щось купують. Як виявилося, одиниці торгових мереж переймаються екологією. Здебільшого паперові пакети пропонують лише у відділі випічки, решта – скрізь і всюди одноразові пакетики у вільному доступі. Тому якщо магазини самі не думають про цю проблему, ми хочемо підштовхнути їх на такі кроки. Якщо міська рада підтримає наш проект рішення, це буде відповідна рекомендація. І якщо наш місцевий бізнес хоче бути екологічно відповідальним, то запропонувати екологічне пакування як альтернативу для наших лучан можна досить швидко".

Наталія Чуль, представник полімерної індустрії:

"Україна без поліетилену – утопія. Сьогоднішні економічні реалії країни такі, що ми не в змозі відмовитись від полімерів (це 80 % товарів щоденного вжитку). Економічно ані роздрібні мережі, ані гуртівні не готові перейти на паперове пакування: вартість мінімум у тричі дорожча і достатнього ресурсу (деревини) у нас теж немає. Наголошую: на сьогодні поліетилен адаптований до того, щоби завдавати найменшої шкоди середовищу. Оксо-розкладана біодобавка для поліетилену сертифікована в Україні і працює уже близько 5років. Із нею поліетилен розкладається упродовж трьох років на безпечні сполуки (всі технічні характеристики добавки є в інтернеті), тоді як звичний поліетилен має термін саморозпаду біля 200 років. Отже, питання критичності ПЕ пакетів для навколишнього середовища просто знято.

Конструктивні рішення з приводу цього такі:

  • сміттєфасувальні лінії;
  • сміттєпереробний завод (вторинна переробка поліетилену на економічно вигідні складові для подальшого виробництва, зокрема бруківки);
  • обмежити використання в маркетах безкоштовних надтонких фасувальних матеріалів (рукавички ПЕ, пакетики тощо);
  • соціальна ініціатива, щоби використовували ПЕ пакети лише з позначкою ЕКО (тобто з добавкою);
  • до законопроекту внести корективи;
  • не відмовитись від ПЕ пакетів, а зобов'язати усіх використовувати біо-добавку та затвердити знак ЕКО для всієї ПЕ продукції.

Ці пропозиції у результаті обговорення були взяті ініціаторами законопроекту до уваги, тож будуть внесені відповідні зміни".

Костянтин Ничай, директор з операційної діяльності "ПАККО Холдинг":

"На сьогодні у мережах магазинів "Вопак" та "ПАККО" використовуються паперові пакети для хлібобулочних продуктів власного виробництва, тобто у тих торгових об'єктах, де є власні пекарні. Наразі йде розробка брендованих паперових пакетів для всіх видів випічки у всіх наших магазинах. Таким чином компанія ПАККО Холдинг надає своїм покупцям альтернативу використанню поліетиленових пакетів.

Що стосується ініціативи заборони використання поліетилену, то всі ми розуміємо, що повністю відмовитися від його використання неможливо, адже, припустимо, такі продукти, як-от свіже м'ясо, риба до паперового пакета чи еко-сумки не покладеш, оскільки вони швидко розмокають. Окрім того, для мереж самообслуговування дуже важливим є факт прозорості тари, в яку поміщають продукт, – касир просто не бачитиме, що у вашому пакеті. Інший аспект – це вартість такої тари. Собівартість паперової упаковки є набагато вищою, ніж поліетиленовий пакет за 5 копійок. Не всі покупці зможуть дозволити собі придбати еко-сумку або паперовий пакет, які до того ж не є багаторазового використання і швидко псуються. Ми розуміємо, що відмовлятися від поліетиленових пакетів потрібно, оскільки це важливо для захисту довкілля, але не повністю і не так категорично. Наші торгові мережі мають передусім задовольняти потреби покупців.

Однозначно, що ми будемо пропонувати нашому споживачеві альтернативу, до прикладу сумки-сітки, тканинні сумки, але все має відбуватися поступово. Зрештою, вирішувати проблему засилля поліетилену варто шляхом грамотної утилізації таких відходів, як це відбувається за кордоном, а не шляхом заборон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЧИ ГОТОВІ ЛУЧАНИ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ ПАКЕТІВ?

Надрукувати
мітки:
коментарів