Поділитись:

Німеччина – на боці України, – член Європарламенту у Луцьку (інтерв'ю)

Вівторок, 22 травня 2018, 20:00

Нещодавно почесним професором СНУ ім. Лесі Українки став німецький політик, член Європейського Парламенту Елмар Брок. До січня 2017 року він формував санкції проти Росії та був головою комітету із зовнішніх справ Європарламенту. Беззаперечно, для вузу та й всього міста це велика честь.

"Конкуренту" вдалося поспілкуватися із авторитетним європейським політиком після того, як він познайомився із Луцьком та став почесним професором.

Лаконічно, стримано та серйозно розмовляємо про відносини з Німеччиною, санкції проти РФ та чи можна Луцьк назвати європейським містом…

Відомо, що ви лобіюватимете виділення коштів для студмістечка СНУ. Яким чином відбудеться це лобіювання?

У Києві є посол європейських інвестицій і там же є цілий колектив, який займається такими питаннями інвестування. Треба дізнатися, яким чином можна залучити інвестиції, які програми діють. Потрібно подавати папери на якусь певну програму чи проект, який якраз підходить для цього фінансування.

Ми в Україні часто чуємо, що у Росії не бояться санкцій. На Вашу думку, чи все ж ефективними є вжиті санкції проти РФ?

Санкції допомагають. Вони створюють певні труднощі для Росії. І якщо подивитися, то вони не отримують деяких товарів також не можуть брати участь в міжнародному фінансуванні певних проектів. Можна спостерігати, що у Росії за останні 4 роки з'явилося багато інших проблем. Вони не мають промисловості, щоб самі могли щось виробляти. Вони тільки продають газ і нафту. Там немає розвитку ні міст, ні сіл, все лишилося із колишніх часів. Тільки олігархи побудували свою систему.

Ви досвідчений політик і до вас прислухається багато впливових людей. Що порадили б українським політикам, аби зробити Україну успішною та позбутися агресора?

Ми можемо спостерігати, що з 2014 року уже видно деякі досягнення. Але ще, звичайно, не подолана корупція і потрібно робити ще інші кроки для того, щоб посилити боротьбу проти корупції. Але ми бачимо, що наші всі кроки не можна реалізувати тому, що в Україні йде війна.

Як ви зараз оцінюєте німецько-українські взаємини?

Я гадаю, що вони дуже добрі. Зустріч пана Порошенка із канцлером Меркель 10 днів тому (дата запису – 18 травня, К.) була дуже успішною. Німеччина офіційно і практично стоїть на боці України.

Яким має бути європейське місто і чи відповідає цим критеріям Луцьк?

Так, це відкрите і красиве місто. Місто, яке має університети, і вони відіграють значну роль. Тут є можливість, щоб молоді люди могли здобувати освіту. Звичайно, я побачив намагання налагоджувати контакти з іноземними країнами, щоб відбувався збут продуктів, які виробляються в регіоні.

Автор: Валентина Мельник
Перекладач: член правління спілки "Мости в Україну" Віра Хайдемейер.

Надрукувати
мітки:
коментарів