Поділитись:

Чому "Модерн-Експо" та "Кромберг енд Шуберт" "прописалися" не в Луцьку (відео)

Понеділок, 28 травня 2018, 08:00
Чому

Великі підприємств з іноземним капіталом, зокрема "Модерн-Експо" і "Кромберг енд Шуберт", які юридично зареєстровані в районі, фактично сплачували б ті ж самі кошти, якби "прописалися" в Луцьку. Але факт, що вони не в місті, говорить про те, що була певна боротьба за цього інвестора, яку Луцьк програв.

Про це в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live" розповіла депутатки Луцької міської ради Юлії Вусенко.

Інвестор заходить туди, де створений відповідний інвестиційний клімат. Те, що "Модерн-Експо" та "Кромберг енд Шуберт" юридично зареєстровані в районі, означає, що там їм запропонували якісь переваги.

"Хтось запропонував кращі умови: простіші умови, які стосуються виділення земельної ділянки, сприяння в підготовці документів, систематична робота, аналіз і так далі. Це те, в чому ми програємо. І тут не треба визнавати свій програш і піднімати білий прапор, тут потрібно систематично працювати і створювати відповідні умови. І люди прийдуть", – зазначила депутатка.

На думку начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрія Кресака, Луцьк надто затиснутий в своїх територіях. Якщо говорити про "Модерн Експо" і "Кромберг енд Шуберт", то це були вимушені обставини, тому що в самому місті Луцьку непросто знайти ділянку, яка би відповідала всім критеріям. Це один момент.

"Другий момент, мені здається, що війна тільки починається. Це війна за людські мізки, за розуміння того, що собою на сьогодні може складати сучасне місто. І усі ті території, які ми назвали, я особисто переконаний, що вони увійдуть в місто Луцьк. Тобто це питання часу. І Луцьк не втратить, він здобуде. Він здобуде те, що залишив кілька років тому, але воно ввійде сюди, тому що центром буде територія Луцька", – вважає Юрій Кресак.

Окрім того, Луцька має більше більше 100 великих підприємств на своїй території, які сплачують податки і є бюджетоутворюючими. А Луцький район, який є досить успішний і за багатьма параметрами сам фінансує соціальні проекти, має більше 35 таких підприємств.

"Є великий потенціал, Луцьк буде розростатися. Це природні чинники", – зазначив чиновник.

Зі слів Юрія Кресака, інвестори прийдуть в Луцьк тоді, коли буде створений сприятливий інвестиційний клімат в галузі оподаткування.

"Коли приходять до мене інвестори в кабінет і запитують про те, які вони матимуть пільги в оподаткуванні, я не знаходжу, що сказати. Ті пільги, які я озвучую, їх зовсім не переконують", – зауважив він.

Сьогодні ж, зауважила Юлія Вусенко, підприємства, які побудовані в Луцькому районі, є донорами для Луцька в плані робочих місць.

"Там працюють лучани, туди не їдуть люди з сусідніх районів. Саме тому їх і будують на межі міста, аби зручно було заучити туди людей для роботи", – додала Юлія Вусенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів