Поділитись:

Луцькі першокласники ризикують лишитись без парт і комп'ютерів

Четвер, 31 травня 2018, 12:00
Луцькі першокласники  ризикують лишитись без парт і комп'ютерів

Луцьк отримав 5, 231 мільйонів гривень субвенції із держави на забезпечення програми "Нова українська школа".

Однак поки Луцькрада не виділить співфінансування у сумі не менше 30 % від розміру субвенції, то державними коштами розпоряджатись не зможе. Про це у коментарі ІА "Конкурент" розповіла начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна.

Із її слів, ця субвенція використовується пропорційно до кількості шкіл, де є перші класи, класів і учнів.

40 % субвенції використовується на придбання меблів пропорційно до кількості учнів, 40 % використовується на комп'ютери – це пропорційно до кількості шкіл, 20 % – на дидактичні матерали для "Нової української школи".

До першого вересня це все треба закупити і поставити, щоб діти з першого вересня могли усім користуватися.

"Кошти вже пішли на міську раду, на щось інше, крім закупівлі обладнання в школи, вони не мають права їх використовувати. Вони будуть лежати мертвим вантажем, допоки Луцькрада не виділить ще 30 % співфінансування. Лише тільки тоді вони зможуть використати субвенцію", – сказала Людмила Плахотна.

Втім питання щодо виділення співфінансування на засіданні сесії 30 травня представники провладної більшості запропонували перенести на червневу сесію. Деякі депутати дуже обурюються такому рішенню.

"Міська рада повинна виділити 30 %. Якщо порахувати, то орієнтовно буде 1, 667 мільйонів гривень. На сесії я поставив головуючому питання: хто нестиме відповідальність, якщо буде недофінансована освітня програма. Він сказав, що питати з нього. Нехай лучани знають, кому потім "дякувати", якщо ми втратимо субвенцію або не зможемо її наповну використати до першого вересня", – сказав депутат Артем Запотоцький.

Депутатка Наталія Бунда здивована, чому під час розгляду цього питання не було начальника управління освіти, який би зміг пояснити, на що і скільки треба коштів.

"Депутати ці кошти не заклали, аргументуючи тим, що зроблять це в червні, а зараз це не потрібно. Але ж зараз закінчується навчальний рік і маємо три літні місяці, щоб підготуватись до нового навчального року… Замість того, щоб вкладати в наше майбутнє, в освіту дітей, депутати краще будуть вкладати в дороги чи в освітлення з тієї причини, що це швидше принесе їм політичні бонуси", – обурюється на дії окремих своїх колег Наталія Бунда.

Депутатка додає, що через місяць до червневої сесії залишки в бюджеті не з'являться і кошти на співфінансування все одно прийдеться з чогось знімати. Гроші з перевиконання бюджету (з яких теоритично можна було віднайти кошти на тих 30 %) будуть розглядати аж у липні.

Депутатка Алла Надточій не розуміє, чому, незважаючи на те, що субвенцію розподілили по області ще минулого місяця, начальник управління освіти Луцькради досі не витребувала коштів на співфінансування.

"Я переконана, що не будуть на перше вересня школи забезпечені обладнанням. Якщо прорахувати, скільки в нас шкіл і потужність виробництв, де вироблять парти, і чи зможуть ці потужності забезпечити всі потреби? Область над цим працює, а місто не зацікавлене зовсім. У найкращому випадку всі ці парти зайдуть в школи в грудні, а то й пізніше", – каже Алла Надточій.

Людмила Плахотна вважає, якщо ці кошти розподілять шкільними бухгалтеріями, і вони будуть, своєю чергою, закуповувати обладнання через систему "Прозорро", а не через тендери, то таким чином можна скоротити час і встигнути до початку навчального року. Втім не у всіх школах є свої бухгалтерії. Тому, найімовірніше, цим питанням займатиметься саме централізована бухгалтерія управління освіти Луцькради, яку давно пропонують розцентралізувати і зробити бухгалтерії окремо в кожній школі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА" ІСНУЄ ТІЛЬКИ НА СЛОВАХ ГРИНЕВИЧ: ІСТОРІЯ ВОЛИНІ

Надрукувати
мітки:
коментарів