Поділитись:

Дитсадки в Україні потребують державної субвенції, - Міносвіти

П'ятниця, 01 червня 2018, 11:34
Дитсадки в Україні потребують державної субвенції, - Міносвіти

Дошкільна освіта повністю фінансується з місцевих бюджетів і є заручником доходів громад.

Про це сказав заступник міністра освіти Павло Хобзей, – повідомляє Освіта.ua.

Зі слів чиновника, щоб це виправити, необхідна субвенція з державного бюджету.

"Ми живемо у світі, де передові країни зараз роблять наголос на ранньому розвитку дитини. І ранній розвиток – це вже не з трьох років, коли в нас починається масова дошкільна освіта, а мало не з утроби матері. У нас зобов'язання щодо дошкільної освіти не прописані в Конституції так, як щодо шкільної. Це дає підстави Міністерству фінансів говорити про те, що дошкілля – питання місцевих органів самоврядування, яке вже роками повністю фінансується з місцевого бюджету. Тут є об'єктивна складова – після реформи децентралізації державний бюджет втратив значні ресурси. Однак нам потрібно шукати рішення, бо наша країна втратить позиції в розвитку людських ресурсів. Дошкільна освіта не має бути заручником доходів громад, потрібна державна субвенція, щоб вирівняти можливості дітей по всій країні. І в прийнятті цього рішення нам потрібна підтримка народних депутатів, бо самі ми таке питання вирішити не зможемо", – зазначив Хобзей.

Він також наголосив, що наразі основне тактичне завдання Міністерства освіти у сфері дошкільної освіти – домовитися з місцевими органами самоврядування у великих містах щодо ліквідації черги дітей у дитсадки.

"Потрібно розуміти, що черга в дитсадки – проблема великих, заможних та розвинених міст. Це якраз ті органи самоврядування, що найбільше виграли від децентралізації та отримали найбільші ресурси", – підкреслив заступник міністра.

Надрукувати
мітки:
коментарів