Поділитись:

Для отримання громадянства України доведеться складати іспит із мови

П'ятниця, 01 червня 2018, 18:18

Державна програма на 2018-2028 роки щодо функціонування української мови як державної в усіх сферах життя повинна передбачати введення сертифікаційного іспиту з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України.

Про це йдеться в указі Президента України "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України".

Нагадаємо: Президент постановив визнати за необхідне вжиття невідкладних заходів щодо зміцнення державного статусу української мови і створення єдиного культурного простору України.

Відповідно до указу, Кабмін протягом місяця повинен створити на постійній основі експертну групу для комплексного аналізу сучасної мовно-культурної ситуації в Україні, розробки критеріїв оцінки ефективності державної мовної політики. А упродовж 2 місяців, за результами групи, уряд має розробити та затвердити державну цільову програму на 2018-2028 роки, спрямовану на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвих механізмів його захисту і розвитку.

Десятирічна державна програма, зокрема, передбачатиме такі заходи, як "поліпшення якості викладання державної мови в навчальних закладах, сприяння вивченню української мови іноземцями, розробку дистанційних та онлайн-курсів з вивчення української мови, введення в установленому порядку сертифікаційного іспиту з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України".

У цій програмі Порошенко пропонує врахувати механізми щодо зміцнення державного статусу української мови. Зокрема стежити за дотриманням посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування вимог закону про обов'язковість використання державної мови при виконанні своїх посадових обов'язків, не допустити дискримінації української мови, розвивати національну словникову базу та забезпечення вільного доступу до неї користувачів, забезпечити підтримки та популяризації української мови за кордоном.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 січня 2024
13 січня 2024
17 листопада 2023
04 жовтня 2023
01 липня 2023
29 червня 2023
19 червня 2023
11 червня 2023
10:23
06 квітня 2023
21 березня 2023