Поділитись:

Рік "безвізу": переваги і недоліки для України

Понеділок, 11 червня 2018, 09:37
Рік

Рік тому 11 червня року почав діяти безвізовий режим України з державами Європейського Союзу.

Відповідну угоду 17 травня 2017 року президент Петро Порошенко та голова Європарламенту Антоніо Таяні підписали у Страсбурзі, – пише Gazeta.ua

Скористатися безвізовим режимом можуть громадяни України з біометричним паспортом. Звичайний закордонний паспорт такої можливості не дає. Крім того, на кордоні можуть попросити документи, які підтверджують платоспроможність чи запитати про мету поїздки.

Українці без візи можуть приїжджати в країни ЄС з діловою чи туристичною метою або в сімейних справах. Безвізовий режим не діє для тих, хто їде працювати до ЄС. Виключення становить Польща.

Рік

Термін перебування в країнах ЄС без візи обмежений – до 90 днів за півроку. Якщо за відповідний час не повернутися в Україну, можуть надалі заборони в'їзд на територію ЄС. Водночас кількість перетинів кордону України з ЄС не обмежується. Крім того, громадянин з українським біометричним паспортом може подорожувати до ЄС без візи з будь-якої країни світу.

Куди українці можуть їздити без візи

Безвізовий режим для українців поширюється на всі країни ЄС, крім Великої Британії та Ірландії. Ці країни ведуть власну міграційну політику. Таким чином, без візи можна їхати до Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Данії, Іспанії, Італії, Латвії, Литви, Люксембурга, Мальти, Нідерландів, Польщі, Португалії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції та Естонії. Також Болгарії, Хорватії, Кіпру і Румунії, які не входять у Шенгенську зону. Українців без візи чекають Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія. Вони не є членами ЄС, однак беруть участь у Шенгенській угоді.

8 серпня 2017 року візовий режим для України спростив Катар. 9 листопада – Японія. З 31 грудня ОАЕ можна відвідати з біометричним чи закордонним паспортом старого зразка без візи. Максимальний термін перебування – 30 днів. Стільки ж без візи можна знаходитися в Антигуа і Барбуда. Відповідну угоду підписали 6 лютого 2018-го. Незабаром безвізовий режим запрацює з Колумбією.

Скільки коштів потрібно для перебування в ЄС

Щоб покрити свої витрати при в'їзді до конкретної країни необхідно мати достатньо коштів на кожен день перебування. Гроші потрібно везти у євро. У Польщі - це 24 євро (понад 100 злотих). Однак не менше 72 євро на всю подорож. У Чехії — 40 євро (понад 1000 крон). 120 євро на день потрібно мати українським туристам у Франції, які не забронювали готель. 65 євро достатньо тим, хто має бронь. 35 євро — тим, хто їде до родичів і має підтвердження проживання у них. У Словенії вимоги слабші – 70 євро на день для повнолітніх і 35 євро для неповнолітніх.

Скільки громадян скористалися безвізовим режимом

"Безвізовим режимом з країнами Європейського Союзу, починаючи з червня 2017, вже скористалися півмільйона українців!", - у травні 2018-го написав у Twitter президент Петро Порошенко.

Найпопулярніші країни

Найпопулярнішим напрямком стала Польща. Найменш популярним – Словаччина. Активно купували квитки до Барселони, Риму, Парижа, Мілана, Лісабона, Амстердама, Афін та Мадрида. Більшість пошукових запитів припадало на перельоти з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Дніпра та Івано-Франківська.

Основні переваги безвізу для України

Отримання безвізового режиму стало хорошим стимулом для українського політичного класу приймати непопулярні, але необхідні рішення.

"У рамках отримання безвізового режиму Україна реалізувала ряд норм, які стосуються антикорупційної складової. Крім цього, було запроваджено електронне декларування. Ми були свідками того, як депутати чинили спротив цьому. Однак це була вимога ЄС", – розповіла політичний експерт Олеся Яхно.

Із її слів, безвізовий режим полегшив українцям подорожі як бізнесового, так і туристичного характеру.

"Крім того, що зараз не потрібно платити $35 за візу, можна набагато швидше планувати свої поїздки. Звісно, ви повинні заздалегідь бронювати житло і вказати мету подорожі. Однак це потрібно було робити і тоді, коли віза була обов'язкова", – каже вона.

Основні недоліки безвізового режиму

Через слабку мобільність українців та обмежені фінансові можливості не всі змогли скористатися перевагами безвізу.

"Звісно за рік безвізового режиму за кордон почали їздити більше. Але не радикально. Збільшилось число поїздок до Угорщини та Польщі. Однак в Німеччину чи Францію масово їздити не почали. Додаткові 3 тисячі подорожей за рік – це не багато. В основному зросла кількість заробітчан, а не туристів. Адже у рамках польського законодавства, громадянин України без візи може легально працювати 9 місяців. Термін планують збільшити до року. Достатньо подати заяву на отримання трудової візи. У такий спосіб минулого року в Польщі працювали 1,7 мільйона українців. Цього року їх кількість становитиме понад 2 мільйони", –вважає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Надрукувати
мітки:
коментарів