Поділитись:

Вісім аксіом успіху від Стіва Джобса

Субота, 26 березня 2016, 18:30
Вісім аксіом успіху від Стіва Джобса

Джей Елліотт, віце-президент компанії "Apple", в своїй книзі "Стів Джобс. Уроки лідерства" сформулював 8 аксіом успіху, які допомогли Джобсу стати видатним лідером.

"Я люблю компанію Apple і дуже турбуюся про неї, – казав Стів Джобс, – Я присвятив майже все своє доросле життя створенню комп'ютерів і видатної компанії. Тому, я маю намір зробити все, що від мене залежить, для подальшого розвитку Apple. Якщо мені доведеться підмітати підлогу, я буду її підмітати. Якщо мені буде потрібно прибирати в туалеті, я буду робити і це ", – пише Forbes Kazakhstan.

Аксіома 1: Відсутність освіти не завадить вам знайти своє покликання

Стів із ранніх років був захоплений новими технологіями і розумів, що хоче пов'язати своє життя саме з цим. Нічого нового ні школа, ні коледж дати йому не могли, тому Джобс вчився дуже погано, а потім взагалі покинув навчання. Мине трохи більше 10 років, і ця людина без вищої освіти отримає безліч пропозицій від американських університетів зайняти посаду професора.

Аксіома 2: Бути впертим вигідно

Завдяки своїй впертості Джобс отримав і першу роботу в Atari, і рекламного генія Реджиса Маккенна, буквально, взявши штурмом його офіс. Можливо, якби Джобс не володів такими якостями, як нахабство, зухвалість і настирливість, то Apple ніколи не стала б такою успішною і процвітаючою, як зараз. Стів Джобс завжди займав дуже жорстку позицію на переговорах; він міг бути нещадним, часом майже нестерпним у своїй рішучості домогтися поставленої мети. Протягом всього свого життя Стів діяв рішуче і зухвало. У багатьох випадках він ризикував, роблячи те, на що не наважувалися інші, і неодноразово отримував від життя важкі ляпаси. Проте така поведінка завжди тримало його "на плаву".

Аксіома 3: Наочність і видовищність – кращі конкурентні переваги

Прості і витончені презентації Джобса в поєднанні з його особистою чарівністю, завойовують серця глядачів. Apple проводить безліч репетицій, кожен слайд презентації продуманий до найменших деталей, кожна дія на сцені ретельно зрежисована. Комп'ютери Macintosh, iMac і інші продукти Apple своїм успіхом в якійсь мірі зобов'язані колосальній увазі преси і громадськості до чергової презентації Стіва.

Аксіома 4: Присвоєння чужих заслуг аморально, але результативно

Заслуги Джобса перед технологічної індустрією злегка перебільшені. Стів Джобс не зробив нічого самостійно. Але він умів знаходити геніїв і надихати їх гаслами типу "Працювати 90 годин на тиждень і любити це!". Крім того, Стів Джобс добре вловлював потенціал і перспективу: помітивши хороші напрацювання, він загорявся ідеєю і починав займатися маркетингом; в результаті на обкладинках журналів красується усміхнений Джобс з революційним пристроєм в руках, а справжні винахідники широкої популярності не отримують. Стіва вважають "іконою" IT, при цьому він сам вмів лише добре продавати товари. Моральність в бізнесі – дискусійне питання, але такі вчинки Стіва пішли Apple тільки на користь.

Аксіома 5: Навіюйте страх

Здатність вселяти страх – один з найяскравіших талантів Джобса. "Весь управлінський стиль Стіва заснований на його здатності вселяти страх" – так характеризував співробітник відділу продажів Джон Ешлі свого керівника. Одного разу після публічного "розносу", влаштованого Джобсом одному з менеджерів, вся команда відділу продажів стала працювати зі "страхом Божим". Багато співробітників уникали зустрічі з босом в коридорах компанії, але в той же час його поважали як людину, яка здійснила мрію і створила особливу культуру індустрії персональних комп'ютерів, а також як лідера, який очолив своїх підопічних. Емоційний інтелект – потужна зброя справжнього лідера.

Аксіома 6: "Think different!" ( "Думай інакше!")

Важливою складовою успіху Стіва Джобса став образ бунтаря, що йде проти течії. З юних років Стів відрізнявся незалежним мисленням. Пізніше, свій революційний настрій Джобс вирішив капіталізувати, перетворивши в слоган "Think different!" ( "Думай інакше!"). У Джобса ніколи не було кумирів, прикладів для наслідування, авторитетів. Він плював на всі корпоративні норми, приходячи на засідання ради директорів в джинсах і кросівках.

Аксіома 7: Не заганяйте себе в рамки

Майк Мюррей говорить про Джобса: "Для Стіва просто не існує тих рамок, якими більшість з нас регламентують свої дії. Через особливості походження і завдяки ранньому успіху він не визнає ніяких обмежень. Йому важко зрозуміти, що щось може виявитися неможливим, оскільки, по правді кажучи, йому завжди вдавалося отримати бажане. Тому, навіть незважаючи на навіжений характер, навколо Стіва завжди панує та приваблива аура, яка утримує вас біля нього, біля цього полум'я, енергії, цілеспрямованості, утримує в команді".

Аксіома 8: Вірте в те, що робите, і любіть це

"Є тільки один спосіб виконати велику роботу – полюбити її", – говорив Стів Джобс. А Тріп Хокінс, менеджер з маркетингу компанії Apple, переконаний, що причина, через яку компанія домоглася успіху, полягає в наступному: "Ми дійсно вірили в те, чим займалися. Головне, що ми робили це не заради грошей, а з метою змінити світ".

Надрукувати
мітки:
коментарів