Поділитись:

США створюють космічні війська

Середа, 20 червня 2018, 07:00
США створюють космічні війська

США створюють космічні війська, збираються повернутися на Місяць і прийняти нові закони для індустрії космосу

В ході зустрічі з Національною радою з космосу президент Дональд Трамп доручив Міністерству оборони і Пентагону почати роботу зі створення Космічних військ. "У нас будуть Військово-повітряні сили, і у нас будуть Військово-космічні сили, відокремлені, але рівні", - заявив Трамп.

Як повідомляє komyza.com, космічні сили стануть шостим підрозділом збройних сил США. Які завдання будуть поставлені перед новим видом збройних сил поки не до кінця ясно. І хоча американський президент не вперше піднімає цю ідею, до цих пір згадувалося трохи деталей. Трамп говорить про новий рід військ як про спосіб запобігання "лідерства Китаю, Росії та інших країн" в космосі.

Одночасно президент наголосив на значенні економічних аспектів освоєння космосу, зокрема для створення нових робочих місць. У зв'язку з питанням про залучення бізнес-спільноти в космічну сферу, Трамп констатував важливість модернізації застарілих регуляційних норм в даній області.

Президент США підписав нову Директиву з космічної політики. Ось кілька цитат з офіційної заяви директора НАСА Джима Брайденстайна:

"НАСА рішуче підтримує курс Білого дому, спрямований на створення стійкої і сфокусованої космічної політики та зміцнення американського лідерства. Сьогодні я мав честь представляти агентство в Національній раді з космосу, де президент анонсував Директиву з космічної політики-3 (SPD-3), яка буде визначати критично важливі принципи і основні кроки, необхідні для управління космічним трафіком.

SPD-3 ґрунтується на наш прогрес в реалізації SPD-1, яка активізує американське космічне лідерство з поверненням на Місяць, разом з нашими комерційними та міжнародними партнерами, і SPD-2, яка створить регулятивне визначеність для тих підприємців, які залучають капітал, забезпечуючи зростання американської економіки в космосі..."

Загалом, не потрібно переоцінювати тут виключно військову частину питання, тобто рішення створити космічні війська. Насправді, США вже дуже давно мали такі кошти, організаційні та технічні можливості, які, за фактом, дозволяли вирішувати будь-які військові завдання в космосі. Питання, швидше в субординації та необхідності нових механізмів фінансування та управління, що вимагають більшої частки автономії. Що, власне кажучи, зараз і робиться.

Але найцікавішим у всіх цих космічних новації від Трампа є якраз інше. Згідно "третьою космічною директивою" США не просто повертаються на Місяць, а збираються робити це спільно з "комерційними партнерами". При цьому, останнім часом з'явилося багато інформації про космічні амбіції таких підприємців, як Ілон Маск (SpaceX), Джефф Безос (Blue Origin), Річард Бренсон (Virgin Galactic) та інші, чиї компанії вже досягли чималих успіхів в даній сфері.

Радимо також подивитися відео, як компанія SpaceX вперше за свою історію успішно запустила на орбіту раніше використаний космічний апарат Dragon та про український проект, який увійшов в топ-25 із 1200 проектів на тему космосу у програмі NASA.

Також читайте про найважливіші факти з життя відомого фізика Стівена Гокінга.

Надрукувати
мітки:
коментарів