Поділитись:

"Українські банки не готові кредитувати", – заступник голови Нацбанку України

Субота, 26 березня 2016, 14:30
«Українські банки не готові кредитувати», – заступник голови Нацбанку України

Заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб заявив, що українські банки не відновлять кредитування.

Його неможливо буде здійснити, навіть якщо знизити ставки до мінімального рівня. Наразі відбувається глибоке очищення банківської системи, – повідомляє український журнал "Економіст".

За словами Сологуба, зараз банки очищають свої баланси і підвищують капітал. Однак НБУ не бачить великого числа платоспроможних клієнтів.

"Ну, давайте зараз знизимо ставку до 5%. Все одно, щоб побудувати завод, наприклад, вам доведеться ризикнути і своїми грошима. Чи буде якась компанія, яка скаже, давайте побудуємо завод по виробництву сантехніки. Це буде коштувати $ 100 мльйонів, і ще $ 100 мільйонів візьмемо в кредит в банку. Навіть якщо і знайдуться такі компанії, то більшість з них вже закредитовані", – зазначив заступник голови НБУ.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва, раніше заявляла, що Нацбанк очікує відновлення банківського кредитування не раніше середини літа 2016 року.

"Кредитування у нас почнеться не раніше середини літа 2016 року ... Наш оптимістичний прогноз - це літо. Але ми бачимо, що це почнеться не пізніше кінця наступного року", – сказала вона.

За словами Гонтаревої, для пожвавлення кредитування необхідно прийняти закони, які посилюють захист прав кредиторів, провести судову реформу, роботу правоохоронних органів з проблемними позичальниками, а також докапіталізацію банків за результатами стрес-тестування.

Надрукувати
мітки:
коментарів