Поділитись:

Традиційний польський сніданок

Понеділок, 25 червня 2018, 07:40
554
0
0
3

Здається про Польщу, нашого сусіда, знаємо майже все: їхню мову, вподобання, стиль життя і традиції. До речІ, щодо традицій, на продовження гастрономічної теми, вирішили поцікавитись з яких страв починають зазвичай свій день наші сусіди.

Польська кухня вважається дуже калорійною і ситною. Прийнято вважати, що традиційний польський сніданок складається з яєць з ковбасою та картопляних млинців.

Погодьтесь, і такий сніданок дуууже калорійний: поїв польський пан чи пані тих млинців і ковбасок зранку – і ситий(та), а від того й задоволений(на), подався(лась) собі на роботу, навчання чи ще кудись.

Традиційні сніданки, які вдалось знайти в Інтернеті – це добре, але хотілося почути від живої людини, ну чим же там смакують ні світ, ні зоря. Моя співрозмовниця, яка понад 10 років проживає у Польщі розповіла, що зазвичай поляки обожнюють їсти на сніданок канапки (бажано з білого хліба) щедро намащені маслом. Також до сніданку не гріх з'їсти варене яйце, шинку й огірочки чи помідори (тут вже, хто що любить).

Коли ранкова трапеза закінчиться, то у поляки замість ранкової кави полюблять запивати сніданок чайком – це вже, як данина традиції.

Ну і традиційно, ловіть рецепт культової страви Польщі.

Журек

Інгредієнти на 2 л води:

  • копчена ковбаса типу "домашньої"- 500 г
  • картопля - 500 г
  • морква - 100 г
  • цибуля - 250 г
  • часник - 40 г
  • вершкове масло - 50 г
  • сметана домашня густа - 250 г
  • лавровий листок - 1-2 шт.
  • горошки духмяного перцю - 5 шт.
  • майоран - 1 ч. л. без вершка або за смаком
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком
  • зварені накруто яйця - для подачі

Інгредієнти для закваски:

  • тепла кип'ячена вода - 500 мл
  • часник - 2-3 зубчики
  • окраєць житнього хліба - 1 шт.
  • житнє обдирне борошно - 100 г

Приготування супу журек.

Журек – традиційний кислий польський суп. Основи будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності декілька днів, тому її слід приготувати зазделегідь.

Готуємо закваску. У чисту скляну чи керамічну емкість всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип'яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба.

Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні. Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху, що говоритиме про її готовність.

Закваску процідити через дрібне сито чи марлю. Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику, вона може зберігатися до двох тіжнів. Закваска до журека готова.

Готуємо суп. Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем.

В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хв.

В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хв.

Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хв.

Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю, лавровий лист, горошки духмяного перцю. Все добре посолити і варити ще 15 хв.

Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хв. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті

В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню.

Журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хв. Потім можна наливати суп.

554
0
0
Надрукувати
мітки:
3 коментарів
Юродивий
25.06.2018 11:20

Журек на сніданок?

0
0
Дрозд
25.06.2018 16:28

З похмілля - саме то

0
0
До Дрозда
25.06.2018 22:59

Шариш тєму))))

0
0
19 листопада 2018
11 листопада 2018
10 листопада 2018
09 листопада 2018
07 листопада 2018
06 листопада 2018
05 листопада 2018
01 листопада 2018
30 жовтня 2018
26 жовтня 2018
25 жовтня 2018
24 жовтня 2018
21 жовтня 2018
#Сім_сорок: дика мода на тварин
Пам’ятаєте раніше в усіх нічний клубах країни, чи модних закладах ...
#Сім_сорок. Штраф за неготовність до снігу
Доки грім не гряне – дядько не перехреститься. Вислів далеко ...
#Сім_сорок. "Пенсійний фонд" чи "молоде-зелене": медицина по-українськи
До якого лікаря ви підете на прийом – молодого спеціаліста ...
#Сім_сорок. Батьківські вайбер-групи: поміч чи привід для скандалу
Не так давно дізналася, що мої друзі-батьки усі мають на ...
#Сім_сорок: право поліцейського і ДТП: що вчать у луцькій автошколі (дівоча версія)
Для того, аби ми, учні автошколи, дійсно вчили правила дорожнього ...
#Сім_сорок: жити-(не)смітити
Маленький песиміст в мені каже, що не скоро ідея з ...
#Сім_сорок. Коли бракує часу
Ви аналізували коли-небудь, скільки часу на день у вас забирає ...