Поділитись:

Пляшки, пакети, цигарки: результати дослідження Чорного моря

Четвер, 21 червня 2018, 17:51
Пляшки, пакети, цигарки: результати дослідження Чорного моря

У морських водах виявили вдвічі більше їпластику, ніж деінде на континенті.

Такі невтішні висновки масштабного екологічного дослідження, яке фінансувалося коштами ЄС та Програмою розвитку ООН, – пише газета "Експрес".

У воді, рибі, молюсках, донних відкладеннях виявлено 45 надзвичайно токсичних забруднювальних речовин – йдеться про вогнестійкі сполуки, ртуть, феноли, нафтопродукти, фармацевтичні препарати тощо. Чимало у морі і побутового сміття.

"Пластикові пляшки, бляшанки та інші ємності, поліетиленові пакети, фільтри від цигарок, – каже Юрій Деньга, керівник відділу Українського центру екології моря. – Найбільше їх збирається в центрах колообігів води. Сліди людської життєдіяльності зафіксовано в усій акваторії. Навіть у центральній частині великі концентрації сміття, що плаває. А в донних відкладеннях виявлено значну кількість мікропластику – це найдрібніші частинки, котрі потрапляють в організм молюсків і риб, а потім поступово, мігруючи по ланцюжку, можуть потрапити через рибу навіть в організм людини. До речі, популяція коралових рифів за останнє десятиліття скоротилася вдвічі – корали сприймають пластик, як їжу".

За роки на морському дні накопичилися гори різноманітного непотребу. Тут навіть можна знайти затонулі пароплави та підводні човни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРО НЕБЕЗПЕКУ ВОДИ НА ЛУЦЬКИХ ПЛЯЖАХ ІНФОРМУЮТЬ ПРАПОРЦІ

Надрукувати
мітки:
коментарів