Поділитись:

Як не зашкодити собі під час бігового півмарафону (фото)

Автор: Мая Голуб |
П'ятниця, 22 червня 2018, 19:31

Для багатьох лучан біг вже став ранковою чи вечірньою звичкою.

Про корисність бігу написана не одна книга та стаття, але щоби спорт не завдав шкоди, людям, що ведуть активний спосіб життя, cлід стежити за своїм станом здоров'я: при перших, навіть дрібних скаргах на самопочуття варто звертатись до лікаря. Крім того, медичні обстеження слід проходити всім, хто активно тренується та готується до забігу на короткі та довгі дистанції.

Так, 9 вересня у Луцьку відбудеться "Лучеськ півмарафон-2018", де й зараз кожен охочий може зареєструватись і обрати дистанцію для бігу в 5 км, 10 км або 21 км. Щоби подолати такі величезні дистанції, потрібно системно тренуватись. Не можна один раз зробити селфі на стадіоні під час нетривалого тренування, пробігти невелике коло раз у вихідний, а потім наважитися бігти півмарафон у 21 км. Постійні тренування – шлях до поступового збільшення дистанцій.

Для тих, хто планує бігти півмарафон у Луцьку, організовують безкоштовні тренування під керівництвом досвідченого тренера Романа Гаврилюка. Зокрема, бігуни тренуються у понеділок, у середу о 19:30 на стадіоні "Авангард" та у суботу о 8:30 у парку імені 900-річчя міста Луцька.

Для участі в "Лучеськ півмарафоні" потрібне посвідчення особи, що підтверджує вік учасника, медична довідка, оригінал заповненого бланку "Виключення відповідальності" (обов'язково для всіх учасників), а також оплата реєстраційного внеску.

Медична довідка потрібна для підтвердження того, що організм готовий до змагань. Реальна оцінка свого здоров'я з допомогою медиків дасть змогу оцінити, наскільки організм готовий до фізичних навантажень і яких саме, аби запобігти негативного впливу тривалих фізичних навантажень на організм та уникнути трагічних ситуацій. Так, минулого року у Луцьку під час забігу "Лучеськ півмарафон 2017" раптово помер 24- річний учасник. У нього сталася раптова зупинка серця.

Начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк розповів, що довідку про готовність до змагань можна отримати у відділенні спортивної медицини Волинської обласної клінічної лікарні.

"Перед змаганням обов'язково спортсмени проходять медичний огляд. Вони можуть не знати, що в них є якісь відхилення у стані здоров'я. А навантаження іноді до трагічних випадків приводить", – зазначив Ігор Ващенюк.

У завідувача кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Сергія Саламатіна запитали, як часто потрібно проходити медичне обстеження спортсменам.

"Якщо людина займається фізкультурою, бігом та іншими видами спорту, відвідує спортзал, то це не відрізняється нічим від іншої людини, яка просто щодня ходить на роботу пішки. Треба ходити до лікаря згідно із станом здоров'я, набору і факторів ризику. Якщо люди ставлять перед собою якісь спортивні досягнення, наприклад, марафон і тому подібне, вони виходять за рамки звичайної медицини і звичайного медичного спостереження. Там є певна специфіка, є свої особливості. Потрібно з кардіологом консультуватись", – зазначив він.

Кардіолог Сергій Саламатін наголосив: якщо людина має навіть незначно погане самопочуття, обов'язково треба проходити обстеження, щоби з'ясувати причину.

"Якщо є скарги на серце, то треба йти до лікаря. Якщо щось пов'язано з серцем, то лікар дасть рекомендацію, в якому режимі фізичні навантаження можна здійснювати", – сказав він.

У рамках реалізації проекту Світового банку у Волинську обласну лікарню закупили три 12-канальні електрокардіографи з автоматичною обробкою даних (Мідас 6/12, M4Medical Sp. Z.o.o). Тепер обстеження робитимуть пацієнтам на новому обладнанні.

До слова, обстеження на обладнанні, закупленому по проекту Світового банку "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей", мають бути безкоштовними.

Також у команді субпроекту "Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області" повідомили, що 139 портативними електрокардіографами забезпечені усі діючі амбулаторії загальної практики – сімейної медицини області.

У рамках проекту Світового банку також було закуплено комплекти для проведення велоергометрії у Луцьку міську клінічну лікарню, Ковельську Центральну районну лікарню, Нововолинську центральну міську лікарню, Камінь-Каширську центральну районну лікарню, Ратнівську центральну районну лікарню та Волинський обласний госпіталь ветеранів війни.

Що потрібно для отримання довідки для участі в забігу

Авторка цього матеріалу Мая Голуб пішла у відділення спортивної медицини Волинської обласної клінічної лікарні, що знаходиться у Луцьку за адресою проспект Грушевського, 21. У закладі журналістці розповіли про те, які обстеження потрібно пройти для заняття бігом та участі у півмарафоні.

Щоби отримати медичну довідку, потрібно пройти обстеження на велоергометрії, здати загальний аналіз крові, сечі, перевірити електрокардіограму серця та зробити УЗД серця.

Кожен може вирішити сам, де саме пройти обстеження. Але з готовими результатами аналізів та обстеження треба йти знову в цей заклад. Наразі там не проводять велоенергометрію, бо немає відповідного обладнання.

Також у закладі журналістку зважили.

Після проходження повного обстеження журналістці пообіцяли зробити висновок, які навантаження можна їй здійснювати, а також чи отримає довідку про готовність до забігів. Така довідка є безкоштовною.

Успішний досвід учасниць забігу на "Лучеськ півмарафоні"

Журналістка видання "Конкурент" Тетяна Грішина брала участь у забігу на 21 км у "Лучеськ півмарафон 2017". Дівчина постійно тренується, уважно ставиться до свого здоров'я. Також у неї є досвід участі в Чорногорівському забігу на 28 км.

Тетяна поділилася досвідом, як проходила обстеження перед участю у вересневому півмарафоні у місті Луцьку.

"Півмарафонська дистанція, а аж надто марафонська дистанція – це все-таки навантаження на організм, навіть тренований. Тому важливо додатково проконсультуватися з медиками, оскільки в людини можуть бути вроджені вади, порушення, які не помітні на перший погляд. Такі обстеження я проходила у відділенні спортмедицини при обласній лікарні у минулому та цьому році. Також у цьому році планую ще раз пройти перед "Лучеськ півмарафоном", який відбудеться у вересні", – розповіла вона.

Зі слів Тетяни Грішиної, у відділенні спортмедицини вона здавала загальний аналіз крові, сечі, робила кардіограму. Також їй робили пробу "Руф'є" (вимірювали тиск, пульс до, одразу після і за деякий час після навантаження), зважували, вимірювали силу рук, розпитували про травми, самопочуття, стаж тренувань тощо.

"Також мала скерування на проведення УЗД серця і велоергометрії. Ці обстеження я робила в "Благомеді", бо там є цей "велосипед". І, маючи на руках результати обстежень, знову йшла до відділення спортмедицини, де за результатами лікарі надали довідку, що допускають до змагань. Хочу наголосити, що мене доволі ретельно перевіряли лікарі. Попри те, що у
регламентах деяких змагань прописано, що учаснику достатньо надати страховку та відмову від відповідальності, вважаю, що не варто шкодувати гроші на обстеження та таки знайти час на це хоча б раз-два на рік. Це потрібно не організаторам змагань, а передусім учасникам", – наголосила Тетяна Грішина.

Вона також додала, що велоергометрія – дуже важлива, бо УЗД чи кардіограма робиться у стані спокою серця. А велоергометрія – у стані навантаження. І за допомогою такого тестування можна побачити поведінку серця під час стресу.

"Тому тим, хто хоче брати участь у забігах на довгі дистанції, варто пройти цей тест", – наголосила Тетяна Грішина.

Телеведуча ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" Галина Падалко минулого року пробігла 21 км у забігу "Лучеськ півмарафон- 2017". Дівчина постійно тренується. Крім бігу, ще займається таеквон-до. Вона поділилась думками про те, чому важливо проходити медичні обстеження.

"Летальні випадки на змаганнях, на превеликий жаль, не рідкість. Наше здоров`я – дуже непередбачувана річ, на яку впливає ще багато різних факторів, крім здорового способу життя, спадковість наприклад", – зазначила вона.

З її слів, перед минулим півмарафоном можна було зробити страховку або довідку.

Галина Падалко перед півмарафоном хворіла і проходила повне обстеження, тому перед самим забігом цього ще раз робити не було потреби.

Телеведуча Галина Падалко регулярно займається бігом уже майже 3 роки.

"Біг дуже не люблю. Тому таким чином треную силу волі. Найбільше пробігала 23 км одного разу, коли була дуже розлючена. Стараюсь максимально рідко пропускати тренування, коли я є в місті. Можливо, це неправильно, але я п'ю ліки та іду на тренування. Минулий півмарафон став для мене наукою і гірким досвідом, чому краще після хвороби не ставати на дистанцію. Після 21 км відходила 4 дні. Цього року ще не визначилась з дистанцією, скільки буду бігти", – розповіла Галина Падалко.

Від авторки: Як бачимо, до занять спорту потрібно підходити серйозно та з відповідальністю за своє здоров'я. Погане самопочуття – це те, що не можна ігнорувати. Помилки добре вчать, але краще їх все ж уникати.

Автор: Мая Голуб
Надрукувати
мітки:
коментарів