Поділитись:

"Запашок" у Луцьк йде з приміського села, - екс-заступник мера Луцька

Неділя, 24 червня 2018, 16:00

Після останньої зливи лучани знову заговорили про неприємні запахи у місті. Чи пов'язано це зі зливовою каналізацією, обговорювали під час суспільно-політичного ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" 22 червня.

"Зливова каналізація фактичне не пов'язана із фекальною. Звичайно, якщо підтоплює, вода попадає у фекальну каналізацію, і, можливо, воно змішується частково і йде запах. Розуміємо, що мережа стара", - зазначив директор департаменту житлово-комунального господарства Луцькради Юрій Крась.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Розказали, чому лучанам смердітиме на Дубнівській, Рівненській та Київському майдані

Директор департаменту зазначив, що система водоканалу Луцька розрахована на 120 тисяч метрів кубічних у день, і вона була розрахована на заводи, технічну воду. Зараз зливається сорок. Окрім цього, немає заводів, і вода не так ферментується. Також чимало є незаконних врізок до системи. Наприклад, траплялося навіть, що під'єднували до центральної каналізації курники. Або ж до зливової каналізації підключають у приватному секторі фекальну.

Колишній заступник міського голови Сергій Григоренко зазначив, що була думка побудувати станцію прийому фекальних стоків для тих лучан, які живуть у приватному секторі та викачують відходи. У такому пункті також потрібно встановити камери, аби контролювати прийом.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Розслідування: чим і чому смердить у Луцьку (відео)

"Є проблема не лише у зливовій каналізації, а й в очисних спорудах у Липлянах. Адже там є ставок, куди мають скидати відходи. І там має бути до двох метрів води, яка унеможливлює потрапляння запаху в атмосферу. Ставок переповнений. Він не реконстрююється. Там шар води 30 сантиметрів. Луцькі комунальними змушені рачком оцей смердючий намул, аби не переповнювався ставок, вивозять на поля в Липлянах. І він смердить. З однієї сторони, він корисний для ґрунту, але там стоїть страшенний сморід", - зазначив Сергій Григоренко.

Він додав, що після дощу у цьому ставі все змішалося і дало запах.

Юрій Крась зазначив, що роботи з оновлення системи в Липлянах вже вирішується, проводиться екологічна експертиза. Отримати кошти на ці роботи хочуть в Європейського банку. Але питання потребує підготовчих робіт. Якщо ж брати питання реконструкції всіх очисних споруд, це вартує майже чверть мільярда гривень. І ці кошти у Європі йдуть або за рахунок грандів чи допомоги державного бюджету.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 вересня 2023
26 вересня 2023
23 вересня 2023
09 серпня 2023
31 травня 2023
06 липня 2022
16 грудня 2021
08:48
09 грудня 2021
03 серпня 2021
13:05