Поділитись:

В Україні велосмуги на дорогах стануть обов'язковими

Вівторок, 26 червня 2018, 12:00
В Україні велосмуги на дорогах стануть обов'язковими

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вводить обов'язкове проектування велосипедних доріжок і смуг при новому будівництві та реконструкції доріг.

Про це інформує прес-служба відомства.

"В усіх цивілізованих країнах Європи і світу велосипеди є чудовою альтернативою громадському транспорту або авто. У Нідерландах взагалі хочуть ввести грошову доплату тим працівникам, які добираються на роботу на велосипедах, щоб ще більше популяризувати цей рух та зменшити кількість машин на дорогах. У нас можливо теж чимало людей хотіли би так їздити на роботу, але через відсутність організованого велосипедного руху, окремих велодоріжок та смуг, це не тільки незручно, а ще й небезпечно. Тому в новому ДБН щодо вулиць і доріг ми ввели обов'язкове проектування велодоріжок і смуг на дорогах та прописали чіткі вимоги щодо їх влаштування та параметрів", – зазначив заступник міністра Лев Парцхаладзе.

Згідно з новим ДБН, велосипедні доріжки та велосипедні смуги слід влаштовувати на територіях житлових і промислових районів, комунально-складських зон, на магістральних вулицях безперервного і регульованого руху, вулицях місцевого значення, селищних та сільських дорогах, що забезпечують під'їзд велосипедистів до житлових, громадських будинків, промислових підприємств, об'єктів масового відвідування, відкритих автостоянок і гаражів.

Велосмуги

  • повинні проектуватися лише для одностороннього руху, велодоріжки мають бути переважно односторонніми з обох боків вулиці;
  • за наявності забудови з одного боку вулиці слід влаштовувати велодоріжку двостороннього руху на забудованій стороні;
  • за наявності велоруху на вулицях з одностороннім рухом його слід передбачати в обох напрямках, зокрема з використанням зустрічної велосмуги.

Залежно від категорій вулиць і доріг визначаються відповідні форми організації велосипедного руху в населених пунктах:

В Україні велосмуги на дорогах стануть обов'язковими

Визначається мінімальна ширина велосипедних смуг та доріжок при новому будівництві або реконструкції:

В Україні велосмуги на дорогах стануть обов'язковими

Зі слів Парцхаладзе, такі зміни дозволять суттєво підвищити безпеку та комфорт, зокрема, велосипедистів на дорогах та сприятимуть активному розвитку велосипедного руху як альтернативи громадському транспорту.

Нагадаємо, що у новому ДБН також міститься норма щодо ширини смуг руху в містах і селах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЕЛОЛУЦЬК: ЯК ВИГЛЯДАТИ І ПОВОДИТИСЯ НА ДОРОЗІ, АБИ НЕ БУТИ "ВЕЛОРАГУЛЕМ"

Надрукувати
мітки:
коментарів