Поділитись:

Сказали, хто може очолити "Волиньприродресурс"

Понеділок, 28 березня 2016, 14:21

Депутати Волинської облради рекомендували голові облради затвердити статут комунального підприємства "Волиньприродресурс" та підтримали пропозицію призначити тимчасовим виконувачем обов'язків директора Веніаміна Туза.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів сьогодні, 28 березня, – інформує ІА Волинські Новини.

Під час минулого позачергового засідання облради депутати проголосували за створення комунального підприємства обласної ради "Волиньприродресурс", в компетенції якого буде видача дозволів на видобуток корисних копалин на Волині: щебеню, піску, бурштину тощо.

Як зазначав тоді голова облради Ігор Палиця, в регіоні є проблеми з незаконним видобутком не лише бурштину, але й піску та щебеню. Тому є резонно організувати комунальне підприємство широкого профілю, що видаватиме дозволи на видобуток корисних копалин, а також контролюватиме видобуток інвесторами.

Зі слів Ігоря Палиці, якщо область буде мати монополію на видобуток в регіоні, то це дозволить не тільки залучити інвесторів, завдяки можливості надати йому дозвіл, але й контролювати його роботу: те, чи здійснюється рекультивація земель, в яких обсягах здійснюється видобуток тощо. На думку голови облради, 25% прибутку має йти на сільську раду, 25% – в районну, 50% – в обласну. З його слів, це потрібно для того, щоб люди відчували, що в них просто так не забирають корисні копалини.

Юристи підготували статут комунального підприємства, який нещодавно обговорювали під час засідання постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Відповідно до статуту, метою господарської діяльності "Волиньприродресурсу" є одержання прибутку, забезпечення суспільних потреб в продукції, роботах та послугах підприємства, здійснення діяльності, спрямованої на отримання доходів до обласного бюджету. Серед іншого, пропонували визначити предметом діяльності підприємства здійснення видобувної, геологорозвідувальної, виробничої, торгівельної, консультаційної, посередницької, інвестиційної, інноваційної, інжинірингової, культурно-освітньої та будь-якої іншої господарської та підприємницької діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ ХОЧУТЬ ЛЕГАЛІЗУВАТИ ВИДОБУТОК БУРШТИНУ

Проте, тоді комісія не підтримала проект статуту через принципову позицію окремих депутатів. Ті визнали, що не мають претензій, власне, до статуту. Проте підтримувати його не будуть, адже не вважають доцільним створення КП "Волиньприродресурс".

Своєю чергою, голова комісії з питань екології Василь Столяр під час сьогоднішнього засідання зазначив, що займатись питанням створення і розвитку підприємства "треба було ще вчора".

Депутат бачить роботу комунального підприємства в монополізації надр Волині. З його слів, КП "Волиньприродресурс", серед іншого, буде надавати надра в оренду інвесторам, за умови, що 50% від прибутку ті будуть сплачувати на користь комунального підприємства Волинської облради. Ці кошти, своєю чергою, будуть надходити в бюджети сіл та селищ, на території яких відбуватиметься видобуток. А також в обласний бюджет.

Депутат Ігор Лех, своєю чергою, зауважив, що нині на Волині існує проблема незаконного видобутку корисних копалин, відтак, створення КП "Волиньприродресурс" дозволить врегулювати питання видобутку.

Призначити тимчасовим виконувачем обов'язків директора комунального підприємства порекомендували екс-завідувача Волинського геологічного підрозділу Держслужби "Геоінфо", радника голови Волинської облради Веніаміна Туза. Насамкінець закликав колег-депутатів голосувати за стратегічно важливі для області питання під час сесії, не вплутуючи до них політики.

Відтак, члени профільної комісії одноголосно підтримали кандидатуру Веніаміна Туза, а також рекомендували затвердити статут КП "Волиньприродресурс".

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
19 березня 2024
27 лютого 2024
15 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
17 січня 2024