Поділитись:

Відповідальність за несплату аліментів посилили: позиція волинських нардепів

Вівторок, 03 липня 2018, 14:16
Відповідальність за несплату аліментів посилили: позиція волинських нардепів

Верховна Рада підтримала проект закону щодо посилення захисту права дитини на належне утримання.

За відповідне рішення 3 липня проголосували 230 депутатів. Із волинських нардепів підтримала ініціативу тільки Ірина Констанкевич.

Ігор Лапін, Ігор Гузь і Юрій Савчук були відстуні. А Сергій Мартиняк і Степан Івахів не голосували.

Як інформує ТСН, згідно із законом, штрафи за несплату аліментів будуть такими: 20 % від суми заборгованості – за один рік, 30 % – за 2 роки, 50 % – за більш ніж три роки.

Запроваджується автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів в порядку, визначеному Міністерством юстиції за погодженням з Національним банком України.

Встановлюється можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи тяжко хвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України задля її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці. При цьому згода другого з батьків не вимагатиметься, якщо дитина виїжджатиме на термін до одного місяця.

Також закон посилює відповідальність за несплату аліментів та збільшує термін звернення і період за який може бути стягнуто аліменти: зменшується сукупний розмір заборгованості за несплату аліментів до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт. У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов'язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

Щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, закон встановлює адміністративну відповідальність та передбачає адміністративний арешт до 10 діб, а у разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність та позбавлення волі до двох років.

Надрукувати
мітки:
коментарів