Поділитись:

В ніч на Івана Купала

П'ятниця, 06 липня 2018, 07:40

Таємничі обряди, ворожіння, заклинання... Наші предки чудово розумілися на таких "штуках", і жодне календарне свято не обходилося без спеціальних ритуалів. Ті часи давно минули, проте й досі є чимало охочих згадати язичницькі вірування і спробувати змінити своє життя на краще. Сам собі чарівник.

І для цього 6 липня підходить якнайкраще – колись після заходу сонця молодь влаштовувала гуляння на честь Івана Купала, які тривали впродовж цілої ночі і супроводжувалися магічними обрядами. Правда, спочатку наші предки святкували Івана Купала 20-22 червня в час літнього сонцестояння, а вже з приходом християнства дату трохи змістили. До речі, в Луцьку щороку в Купальську ніч на березі Стиру збираються десятки шанувальниць давніх традицій. Завжди було цікаво, але трохи страшнувато – мало хто там вештається нічним парком. Та й "чари", як-не-як...

Ворожіння на Івана Купала вважаються правдивими та доленосними. Згідно з повір'ями, у ніч на Івана Купала дерева переходять з місця на місце і розмовляють одне з одним, а трави набувають чудодійної сили. А ще розквітає магічна квітка папороті...

Крім традицій і обрядів, існують табу в нашого народу, яких раніше суворо дотримувалися. Gazeta.ua зібрала найпоширеніші з них.

У святкову ніч не можна спати. За легендами, духи і нечисть після заходу сонця спускаються на землю і можуть нашкодити сплячій людині. Для захисту в будинку на Івана Купала завжди розкладали квіти полину, любистку, перестрічу. Ці ж квіти дівчата вплітали у вінки для ворожіння на коханого.

На Івана Купала треба дбайливо ставитися до домашніх тварин. За гуцульською легендою, корів у цей день не можна поганяти і бити палицею – не буде молока.

Купання до святкової ночі також завжди було під забороною. Вважалося, що Іван Купала виганяв з річок русалок, а також іншу нечисту силу і захищав води до Іллі, 2 серпня. З настанням Купальського вечора вже можна плескатися у водоймах. Але вагітним, літнім людям і дітям краще цього не робити. За повір'ям, на хворих і ослаблених не можна навіть бризкати водою в ніч на 7 липня, тому що вплив злих духів ще великий у свято, і це може зашкодити здоров'ю.

На Купала не варто мати справу з грошима. Продаж цінностей краще відкласти на інший день. Також на Івана Купала не можна позичати гроші, віддавати дорогі речі. Випадкові знахідки у свято не призведуть ні до чого доброго.

У Купальську ніч не можна залишатися вдома. За старих часів до святкування приєднувалися всі жителі села. Ту жінку, яка не приходила до вогнища на Купала, називали відьмою. Святковий вогонь завжди вважався очисним від зурочень і зцілюючим від хвороби.

Вдалого ворожіння!

Надрукувати
мітки:
коментарів