Поділитись:

Коли в Україні може бути долар по 40 гривень

П'ятниця, 06 липня 2018, 08:48
Коли в Україні може бути долар по 40 гривень

Курс гривні у випадку припинення Україною співпраці з МВФ вже у 2018 році може досягти 31,8 грн за долар. А якщо ситуація доповниться падінням цін на метали, то національна валюта впаде до позначки 40,8 грн за долар.

Такі прогнозні сценарії містяться у робочих матеріалах на тему "сценарії без МВФ", які Національний банк підготував на вимогу Ради НБУ і які були презентовані ще навесні, – пише Економічна правда.

Напередодні окремі фрагменти відповідних матеріалів з прогнозом курсу були опубліковані у ЗМІ і викликали певну стурбованість.

Насправді сценарії були підготовлені ще до того, як Верховна Рада проголосувала за створення Антикорупційного суду. А вирішення цього питання, як відомо, було одним з ключових для продовження співпраці України з МВФ.

Тож песимістичні сценарії НБУ з курсом 40 грн за долар відображали занепокоєність регулятора щодо можливого зриву співпраці з міжнародним кредитором. Хоча, як писалараніше ЕП, Антикорупційний суд не єдина вимога МВФ: подальша співпраця з Фондом залежить також від того, чи будуть підвищені тарифи на газ для населення.

Курс гривні

Відповідно до презентації, базовий сценарій, за якого Україна і надалі співпрацюватиме з МВФ, а ціни на метали на світовому ринку не будуть падати, передбачає, що середній курс гривні до долару у 2018 році буде на рівні 26,5, а у 2019 році – 27 грн за долар.

У разі припинення співпраці з МВФ національна валюта в кінці 2018 році опуститься до позначки 31,8 грн за долар, а в кінці 2019 – до 33,7.

Ще більш складна ситуація очікується у випадку, якщо припинення співпраці з Фондом буде супроводжуватися одночасним падіння цін на метали. У такому разі у 2018 році гривня може впасти до рівня 40,8 грн за долар, а на кінець 2019 року зміцниться до рівня 39,4 грн за долар.

Індекс споживчих цін, за базовим сценарієм НБУ, має зрости на 8,9 % у річному вираженні за підсумками 2018 року. Без співпраці з МВФ він сягне 13,1 %, а якщо це доповниться падінням цін на метали, то інфляція становитиме 17,5 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКІ КУПЮРИ В УКРАЇНІ ПІДРОБЛЯЮТЬ НАЙЧАСТІШЕ

Надрукувати
мітки:
коментарів