Поділитись:

Як і чим забруднені річки Волині (інтерактивна мапа)

Неділя, 08 липня 2018, 13:00

На основі даних Державного агентства водних ресурсів розробили інтерактивну карту забрудненості річок в Україні. На карті ‒ понад 400 пунктів контролю річкової води. Користувачі проекту "Чиста вода" можуть переглянути до 16 параметрів забруднення, а також з'ясувати, як його рівень змінювався протягом п'яти років.

Є тут показники й щодо Волинської області. Зокрема, вказані параметри річок Стир, Турії, Стоходу, Прип'яті та Вижівки.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Назвали підприємства, які найбільше забруднюють Волинь

У всіх пунктах для аналізу показане перевищення показника "Біохімічне споживання кисню". Показники річки Стир у межах Луцька показують перевищення по параметрах іонів амонію, нітрит-іонів та біохімічного споживання кисню.

Довідково:

Важливе значення для якості води має вміст іонів амонію та нітрит-іону. Іон амонію з'являється у воді внаслідок розчинення у ній аміаку - продукту розкладу органічних азотовмісних речовин. Присутність у поверхневих водах іонів амонію зв'язана як із природними процесами, так і з антропогенним впливом. До природних процесів відноситься біохімічна деградація білкових речовин, що найбільше характерно для періоду відмирання фітопланктону. Значна кількість амонію може надходити з поверхневим стоком і атмосферними опадами. Високі концентрації амонію характерні для побутових стічних вод і промстоків підприємств харчової, хімічної, лісохімічної промисловості. Підвищений вміст нітритних іонів свідчить про посилене розкладання органічних речовин, що зв'язано з органічним забрудненням, тобто є важливим санітарним показником.

Біохімічне споживання кисню - показник забруднення, що характеризується кількістю кисню (в мг), який за встановлений період часу витрачено на окислення забруднювачів водойми, що містяться в одиниці об'єму (зазвичай в 1 л) при 20°С.

Більш високі показники БСК вказують на забруднення природних вод.

Надрукувати
мітки:
коментарів