Поділитись:

Українцям радять їсти менше солодощів

Понеділок, 23 липня 2018, 19:32
Українцям радять їсти менше солодощів

Надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба сповільненої дії і зашкодити вашому здоров'ю.

Про це у Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Комбінації цукру, білого борошна, масла та транс-жирів можна назвати своєрідним "діабетом на тарілці". Крім того, дослідження пов'язують ці інгредієнти з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.

Звісно, ми споживаємо цукор в складі звичайних продуктів, здебільшого тих, що містять вуглеводи. У натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти. В їхньому складі він в основному існує у формі фруктози та лактози. Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

Більшу небезпеку для здоров'я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоб зробити їх смачнішими. Наприклад, до солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів та більшості десертів: тістечок, тортів та печива.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10 % від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

Якщо ж ви активні упродовж дня і в цілому розумно споживаєте солодощі, ризики для здоров'я кардинально зменшуються. Проте не варто забувати, що цукор в смачних десертах – це здебільшого "порожні" калорії, які не принесуть ніякої користі. Тому краще зменшити кількість таких продуктів у своєму раціоні, наскільки це можливо.

Якщо вам все-таки важко відмовитись від солодкого, Уляна Супрун радить:

  • готувати власні десерти: солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому за можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використати менше олії та цукру, або ж додати до десерту більш корисні додатки, як-от сухофрукти чи горіхи;
  • контролювати порції та кількість солодкого: часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або ж в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.
  • одразу чітко визначайте порцію: цей спосіб часто вартує великої кількості зусиль, адже, здається, важко дати спокій вже розпочатій пачці печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть якомога далі всі залишки.

Найбезпечніший спосіб споживати солодке – обрати більш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРО СОЛОДКЕ ЖИТТЯ БЕЗ ЦУКРУ: РОДИНА З ЛУЦЬКА ПОДІЛИЛАСЯ СЕКРЕТАМИ ЗДОРОВ'Я

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
08 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
07 лютого 2024