Поділитись:

Газ для українців до вересня дорожчати не буде

Четвер, 26 липня 2018, 17:33
Газ для українців до вересня дорожчати не буде

Кабінет Міністрів залишив незмінними ціни на природний газ для населення до 1 вересня 2018 року.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 26 липня, – інформує Економічна правда.

Йдеться про пролонгацію на місяць "Положення про покладання спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку природного газу".

Як відомо, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ із газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30 % до 60 %, з огляду на зростання цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Зі слів джерела ЕП в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд торік ухвалив рішення про таке підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, проте згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард у червні 2018 року заявила, що виконання передумови, що стосується цін на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

Із її слів, дві інші передумови – внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Верховна Рада 12 липня внесла необхідні правки до законодавства про ВАКС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦЯМ ЗМІНИЛИ ТЕРМІНИ ОПЛАТИ ЗА СВІТЛО

Надрукувати
мітки:
коментарів