Поділитись:

Як вберегти квартири від злодіїв: поради волинянам

Четвер, 02 серпня 2018, 20:00

Навесні цього року у Луцьку на вулиці Набережній у багатоквартирному будинку серед білого дня упіймали двох квартирників. Зловмисників заблокували та затримали у під'їзді між поверхами співробітники поліції охорони, які прибули на виклик, який отримали по лінії "102". Туди зателефонував сам власник квартири, яку намагалися "почистити" злочинці. Можливо, нічого б і не сталося, якби не випадок.

Зазвичай квартирники зустрічей із господарями уникають, діють тихо. Та в той день все пішло шкереберть. Власник квартири розмовляв вдома по мобільному телефону. Тому, коли почув, що йому дзвонять у домофон – проігнорував виклик. Саме таким дзвінком крадії перевіряли, чи є вдома господарі. Не почувши відповіді, припустили, що немає.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ КВАРТИРНИЙ ЗЛОДІЙ ТАК ВТІКАВ, ЩО ЗЛАМАВ НОГУ

Вже за деякий час господар помешкання почув, як у його замку вхідних дверей хтось шкребеться. Він негайно зателефонував на "102", повідомивши правоохоронців, що до його оселі намагаються проникнути. Екіпаж поліції охорони був неподалік і прибув на допомогу. У подальшому, коли зловмисників було затримано та встановлені їх особи, оперативники провели обшуки за місцем проживання затриманих і автомобіля, на якому ті пересувалися. Вилучили цілий арсенал "знарядь праці". Кількість відмичок та приладдя для відкривання дверних замків вразило правоохоронців.

"Можна зламати будь-який замок. Все залежить лише скільки часу знадобитися злодію, щоб відкрити замок", - пояснює речник управління поліції охорони у Волинській області Ігор Проценко. "Конкурент" звернувся до поліції охорони з проханням розповісти, як вберегти майно та нерви від незваних гостей. Адже влітку, доки одні відпочивають – інші "працюють", підбираючи відмички до замків та шукаючи сховки з коштовностями та грошима.

ПРОЩУПАТИ ГРУНТ

З-поміж тих, хто наважується на квартирну крадіжку, є шукачі швидкої поживи та справжні професіонали. Перші, аби отримати миттєві гроші, готові винести навіть техніку чи одяг і одразу збути. Другі планують злочини ретельно та полюють за готівкою та коштовностями.

Нерідко злочини відбуваються ближче до обідньої пори у будні, коли господарі на роботі, а діти – на навчанні. Або ж у період відпустки. Методів перевірити, чи справді у від'їзді власники квартири – чимало. Наприклад, можна зовні спостерігати за розміщенням штор, або ж вивішеним на балконі одягом.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЗАСУДИЛИ ЛУЧАНИНА, ЯКИЙ ДВА РОКИ ОБКРАДАВ БУДИНКИ

Якщо речі висять довгий час нерухомо – це може навести на думку, що господарів немає. Також квартирники можуть прозвонювати помешкання на стаціонарний телефон, або закладати у двері певні рекламні листівки, фейкові повідомлення про показання лічильника тощо.

Не радять спеціалісти розповсюджуватися у соціальних мережах про плани на відпочинок. Навіть своїх друзів та знайомих не обов'язково інформувати про точні дати вашого від´їзду. Адже така інформація може цілеспрямовано або випадково потрапити не до тих вух.

ДІЄВІ І НЕ ДУЖЕ МЕТОДИ

Чимало громадян і досі вважають, що від грабіжника допоможе собака. Насправді, таких охоронців легко знешкодити. Не варто розраховувати й на пильність сусідів, адже трапляється чимало злочинів, яких не помітила ціла багатоповерхівка.

Встановлені камери відеоспостереження можуть не відлякати крадіїв, вони суттєво ускладняють "роботу" злодія, адже їм доводиться обминати камери і маскуватися. Не проблема для злодіїв і більшість замків. Навіть найкращий механізм лише не на довго затримує зловмисника. На металопластикові вікна у поліції радять встановити додатковий захист, який коштує недорого – близько 150 гривень для вікна. Якщо це перші поверхи – не зайвим буде встановити решітки, причому зсередини помешкання.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ВНОЧІ В ЦЕНТРІ ЛУЦЬКА "ОБЧИСТИЛИ" П'ЯТЬ АВТОМОБІЛІВ

Затримати зловмисника можуть подвійні двері, ролети. Хоча й відеонагляд, гарні замки мінімізують можливість крадіжки. Якщо є така можливість – готівку та прикраси краще на час відпустки довірити надійним родичам чи друзям, а ще краще – банківській скринці.

Однак найдієвішим способом захисту залишається охоронна сигналізація. По-перше, її наявність уже відлякує зловмисників, по-друге з сигналізацією неможна "домовитися", як тільки сигнал про те , що до вашого житла завітали непрохані гості надходить на пульт охорони то за лічені хвилини поліцейський екіпаж буде на місці. Ігор Проценко розповідає, що сучасна сигналізація, це непросто набір різних датчиків, а цілий комплекс захищений від стороннього втручання використовуючи штучний інтелект. Кожний мешканець оселі може ставити або знімати сигналізацію на квартиру чи будинок за допомогою свого персонального коду.

ЯКЩО ЗУСТРІЧ ВІДБУЛАСЯ

Якщо прикрість відбулася і власники помітили, що замок зламаний, або ж містить ознаки пошкодження, або ж є підозра, що в домі хтось зайвий – не потрібно геройствувати, не чиніть спроб затримати злочинців самотужки, адже вони можуть бути озброєними та небезпечними – негайно телефонуйте 102!

***

За повідомлення головного управління Національної поліції у Волинській області, станом на кінець липня з початку року в області зафіксовано 714 крадіжок з будинків, квартир, дач. У порівняні з минулим роком тенденція дещо покращилася - було 757 крадіжок. Цього року підозру в скоєнні крадіжок повідомили 257 особам.

Що робити, аби не стати жертвою квартирних злодіїв?

  • Рекомендується скористатися послугами поліції охорони, яка несе відповідальність за збереження вашої власності. У випадку скоєння крадіжки із квартири, яка охороняється, поліція охорони відшкодовує матеріальні збитки.
  • Встановіть надійні двері, обладнані двома врізними замками на відстані не менше 50 см один від одного.
  • На майданчику перед східцями поставте додаткові двері, які слугуватимуть ще одним засобом захисту вашої власності.
  • Обов'язково обладнайте двері вічком.
  • Не впускайте незнайомців у ваше помешкання. Категорично забороніть дітям у вашу відсутність відчиняти двері незнайомим.
  • У випадку вашої відсутності залишайте зачиненими двері, вікна, кватирки. На перших поверхах обладнайте вікна та балкони ґратами.
  • Якщо збираєтеся поїхати у відпустку, попросіть сусідів регулярно забирати пошту, якщо ви її отримуєте. Залишіть ввімкненим радіо, але неголосно, аби складалося враження, що в квартирі хтось є.
  • Не залишайте ключі під килимком біля дверей, у поштовому ящику тощо.
  • Досить часто квартирні крадіжки здійснюються за "наводкою" знайомих. Тому не поспішайте показувати місця зберігання цінностей, не хваліться прибутками, матеріальними статками.
  • Якщо ви застали незнайомих у квартирі, вибігайте на коридор і просіть допомоги. Здіймайте галас із приводу віртуальної пожежі. Негайно телефонуйте 102. Намагайтеся запам'ятати прикмети злочинців та відстежити у якому напрямку вони пішли або поїхали. Не чиніть спроб затримати злочинців самотужки, адже вони можуть бути озброєними та небезпечними.
  • Звертайте увагу на підозрілих відвідувачів у вашому під'їзді. Можете запитати, хто вони і кого шукають. Звернувши на себе увагу, злочинець відмовляється від скоєння злочину. Запроваджуйте досвід великих міст – вахтенне чергування пенсіонерів у під'їзді. Звертайте увагу на автомобілі, що під'їжджають до під'їздів, адже крадії часто використовують транспорт.
  • Коли ви чуєте із сусідніх квартир сторонні звуки (тріск дверей, биття скла, крики), негайно телефонуйте 102: це дозволить своєчасно затримати злочинців, врятувати сусідів, а можливо, й вас.
  • Якщо ви помітили, що у квартирі побували злодії, нічого не зачіпайте щоби не стерти можливих слідів, негайно викликайте поліцію за номером 102, адже злочин по гарячих слідах легше розкрити.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
21 лютого 2024
03 лютого 2024
17 серпня 2023
13 липня 2023
13 лютого 2023
10:20
28 листопада 2022
06 листопада 2022
14 серпня 2022