Поділитись:

Що буде з доларом восени

Вівторок, 31 липня 2018, 12:15

За останній тиждень гривня послабила свої позиції. І це не було несподіванкою.

Про це в мережі Facebook написав економіст Сергій Фурса.

Тиск на гривню пов'язаний із великим обсягом погашення державних облігацій, які належали іноземцям. Вони увійшли в ці папери на початку року, заробили на сезонному зміцненні гривні і отримали високий український відсоток, а тепер фіксують прибуток. Погашення було плановим і відбулося 25 липня. У підсумку, вони конвертували в долари свої чесно зароблені гривні. На валютному ринку це створило дисбаланс, в результаті чого гривня ослабла.

Зі слів експерта, гривня – валюта сезонна, і восени все одно очікувалося її ослаблення з піком наприкінці грудня – на початку січня, "коли місцеві бюджети знову підуть витрачати свої гроші, закопуючи в замерзлу землю мільярди гривень і дитячі майданчики". Тож коливаннями в серпні можна знехтувати.

"Іноземці, які купують українські державні облігації, спочатку стали тригером початку зміцнення гривні, коли купували папери в січні-лютому, а тепер запустили процес ослаблення національної валюти. Щоразу вони просто вносили дисбаланс в усталену систему попиту та пропозиції на валютному ринку України. Фактично, виступили як глобальне потепління, фактором зсуву сезонів", – пояснює Сергій Фурса.

Сезонне зміцнення почалося трохи раніше, але так само раніше може початися й сезонне ослаблення. Сам рух гривні, стверджує експерт, не є чимось трагічним. Внутрішньорічні коливання можуть доходити до 10 %, але за фактом курс практично не змінюється.

"Ми бачили в січні курс 28,8, базовий прогноз на кінець року включає в себе курс на рівні 29,0-29,5. Зміни незначні. Просто треба порівнювати подібні, і не протиставляти курс літа до зими, а порівнювати січень із січнем. І тоді ніякої "зради" знайти не вдасться", – вважає економіст.

На думку експерта, ніякої "зради" на валютному ринку не буде за умови співпраці з МВФ. Якщо не буде траншу, тоді можна буде говорити вже не про сезонні фактори, а про курс, який значно виходити за межі базових сценаріїв.

"А українцям варто нарешті почати заробляти на сезонності. Адже коли всі знають, що в січні гривня проходить локальний мінімум, а в травні-червні – локальний максимум, то гріх не користуватися такою ситуацією. Особливо, коли держава пропонує зручні інструменти у вигляді валютних і гривневих облігацій", – додав Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОЛИ В УКРАЇНІ МОЖЕ БУТИ ДОЛАР ПО 40 ГРИВЕНЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів