Поділитись:

Тримай гаманець ширше: у Польщі на водіїв очікують нові витрати

Четвер, 02 серпня 2018, 11:15

Паливний збір, якісна оплата та штраф за затримку техогляду — це лише частина нових витрат, до яких повинні підготуватися власники польських транспортних засобів.

Про це інформує "Монітор Інфо", посилаючись на www.tvn24.pl.

Паливний збір

13 липня президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про біокомпоненти та рідке біопаливо, якими впроваджується, зокрема, паливний збір. На думку експертів, він відобразиться у цінах на автозаправних станціях. Він становитиме 80 злотих за 1000 літрів палива, які надійдуть на ринок Польщі. Ціни на заправках можуть збільшитися 0,08 злотого за літр пального, а із врахуванням ПДВ — на 0,10 злотого.

Оплата за в'їзд в еко-зону

Цими ж поправками вводяться положення, які дозволять органам місцевого самоврядування створювати зони екологічно чистого транспорту в містах, де вони зможуть обмежити проїзд транспортних засобів із традиційним двигуном, наприклад, вводячи для них оплати. Оплата за в'їзд у зону не може перевищувати 2,50 злотого за годину. Органи місцевого самоврядування матимуть змогу збирати її з 9 по 17 год. Таким чином, було скасовано щоденний збір у розмірі 25 злотих.

Якісний збір

Незабаром водії також можуть заплатити якісний збір у розмірі 4 злотих, який буде нараховуватися до вартості кожного огляду у станціях контролю транспортних засобів. Це є результатом проекту поправки до Закону про дорожній рух міністерства інфраструктури, який запроваджує європейські норми в польське законодавство.

За інформацією міністерства інфраструктури, "нова система огляду автомобілів полягає в забезпеченні того, щоб транспортні засоби перебували у безпечному та прийнятному стані під час їх експлуатації".

Згідно з інформацією, доступною в Бюлетені громадської інформації Канцелярії прем'єр-міністра, прийняття нових правил урядом спочатку було заплановано на другий квартал 2018 р. Поки проект не виносили на голосування Ради міністрів.

Нові оплати за паркування в центрі міста

У минулу п'ятницю Сенат РП без змін прийняв закон про державно-приватне партнерство. Сейм ухвалив його ще на початку липня. Нові правила дозволяють містам із понад 100 тис. мешканців збирати вищі оплати в центральних зонах платного паркування.

Зараз, відповідно до закону про громадські дороги, ставка за першу годину паркування не може перевищувати 0,15 % від мінімальної заробітної плати, тобто 3,15 злотого. Згідно зі змінами, ціна за першу годину паркування може збільшитися втричі — до 9,45 злотого.

Міністерство інвестицій та розвитку підкреслює, що органи місцевого самоврядування можуть, але не "мусять" підвищувати ставки. Більше того, перед підвищенням ціни потрібно провести аналіз використання паркувальних місць, щоби довести, що зміна ціни в місті є обґрунтованою. Новим законом буде також дозволено стягувати плату у вихідні дні.

У звичайних зонах платного паркування максимальна ставка надалі становитиме 3,15 злотого. Закон чекає на підпис президента і має набути чинності з наступного року.

Вищий штраф за паркування без квитка

Органи місцевого самоврядування також зможуть підвищити штрафи за паркування без відповідного квитка. Зараз штраф становить 50 злотих, а закон дає можливість підвищити його до 10 % мінімальної заробітної плати, тобто до 210 злотих.

Штраф за безоплатний в'їзд у еко-зону

У випадку відсутності оплати за в'їзд у зону екологічно чистого транспорту можна буде отримати штраф у розмірі до 500 злотих.

Штраф за затримку техогляду

Нові правила також передбачають запровадження фінансових санкцій за запізнення техогляду автомобіля на 45 і більше днів. У таких випадках вартість техогляду буде більшою навіть на 60 %. Для легкових автомобілів це означає підвищення вартості послуги на майже 60 злотих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НОВІ ПРАВИЛА ПАРКУВАННЯ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів