Поділитись:

Чого не варто їсти у спеку: поради Супрун

П'ятниця, 03 серпня 2018, 11:00

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить у спеку утримуватися від споживання вуличної їжі через ризик харчових отруєнь.

Про це вона написала на своїй сторінці в мережі Facebook.

Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців. Влітку через високі температури зростає ризик отруїтися їжею.

Нагадаємо: за останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 киян. Наразі лабораторні дослідження вказують, що причиною отруєння цією шаурмою ймовірніше за все була сальмонела

Для поціновувачів вуличної їжі – це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.

Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки, біляші та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку, завжди є потенційно небезпечним для здоров'я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м'ясо й різноманітні соуси на основі майонезу.

"Уявіть, який рай для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску за температури біля 40 градусів. Або ж на стихійному ринку, коли м'ясо чи риба просто лежить на дерев'яних розкладках і годинами слугує летовищем для мух", – зазначила Супрун.

Тому не нехтуйте наступними правилами:

  • якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, – утримайтеся від неї;
  • лайфхак у магазині: класти ці продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатиметься охолодженими.
  • не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Якщо їжа залишилась після пікніка, її не варто зберігати "на потім".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НЕЗАБУТНЄ ВЕСІЛЛЯ У "САДИБІ НА ДЖЕРЕЛАХ": ПОДРОБИЦІ

Надрукувати
мітки:
коментарів