Поділитись:

Що готує волинянам фестиваль "Берегиня": програма

Субота, 04 серпня 2018, 08:15

9–13 серпня на Волині відбудеться Восьмий Міжнародний фестиваль українського фольклору "Берегиня", який має тематику повстанського духу українців, що відображається у пісенній спадщині, усній народній творчості, декоративно-прикладному мистецтві у формі стрілецьких, рекрутських, повстанських пісень та обрядів а також відтворення календарної обрядовості літньо-осіннього циклу "Від зажинок до Пречистої".

Восьмий Міжнародний фестиваль українського фольклору "Берегиня" дотримується важливої місії консолідації світового українства, сприяння відродженню та популяризації українського народного мистецтва. Героїко-патріотична та повстанська тема що буде щедро культивуватися у фестивальних дійствах, здатна об'єднати помисли та сподівання українців у важливому процесі формування самосвідомості та чіткого визначення громадянської розиції.

Організатори культурно-мистецького дійства – Обласний науково- методичний центр культури, управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА, за підтримки Волинської облдержадміністрації, Волинської обласної ради, Луцької міської ради.

До участі запрошені фольклорні колективи від українських громад Польщі, Словенії, Білорусі, Франції, Словаччини а також із майже всіх областей України та районів Волині – загалом п'ять зарубіжних колективів, 27 – з інших областей України та понад сто фольклорних гуртів та окремих виконавців з районів та міст Волинської області.

Фестивальні дійства проходитимуть не лише в Луцьку, а й у славному своєю історією містечку Берестечку, учасники та гості фестивалю побувають у Національному історико-меморіальному заповіднику "Поле Берестецької слави", в урочищі Вовчак Турійського району, де зародилась Українська Повстанська Армія, і стануть учасниками театралізованих дійств: "Козацька слава у віках", "Вовчак – Волинська Січ" та мистецькій акції "Ми – нащадки своїх героїв".

На всіх майданчиках і сценах відбуватимуться дійства, притаманні українським традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. У приміщенні галереї мистецтв Луцька діятиме унікальна виставка майстрів народного мистецтва "Від роду і до роду. Народне мистецтво Волині", де буде представлено автентичний оригінальний одяг волинян та яскраві зразки народних ремесел. А ще – ярмаркування на "Волинському подвір'ї", де буде представлено унікальні вироби призабутого ремесла бондарів, гончарів, стельмахів, різьбярів, соломо- і лозоплетіння, ткацтво, Петриківський розпис, волинська вишивка занизуванням. Буде облаштовано майстер-класи, де передаватиметься безцінний досвід і розкриватимуться секрети народних умільців соломо- і сіноплетіння, з виготовлення ляльок-мотанок, гончарства. Буде проведено і творчі майстер-класи, де охочі зможуть перейняти з голосу збирачів фольклору унікальність мелодії, секрети музикування чи народного танцю.

У Волинському краєзнавчому музеї працюватиме науково-практична конференція "Народна творчість українців у просторі і часі" за участі відомих науковців, фахівців галузі культури, за результатами якої буде видано збірник наукових статей.

Театральний майдан у суботу ввечері буде віддано для потреб молоді – тут відбуватиметься етнодискотека "Гєцом-кєцом!" за участі гурту "Роялькіт", "Нота-нео" та інших популярних митців.

На вулицях древнього Луцька можна буде побачити народне життя Волині і Полісся через призму етнографічних майданчиків. Впродовж усіх фестивальних днів відбуватимуться спілкування з носіями "живого" фольклору – обрядові дійства, звичаї, традиції. Райони Волинської області відтворять обійстя гончаря, кузню, лісничівку, млин, рибальське подвір'я... Гостинно відчинять ворота подвір'я "Крайня хата", "Бабці Калапуші", "Дядька Лева","Біля ливарні", "Світлиця граду княжого", "Локачинська вуйма". Пасічники обіцяють почастувати справжнім бджолиним медом.

Відзнятий телевізійниками фестивальний матеріал буде використано для створення аналітично-історичного фільму для розповсюдження серед навчальних закладів держави з метою виховання підростаючого покоління на істинних подіях важкої боротьби за незалежність, де Волинь як історично-повстанський край є унікальним регіоном України, де досі збережена багата фольклорна спадщина повстанської та козацької тематики.

Вінцем фестивалю стане гала-концерт "Уклін тобі, Україно!" та святково-обрядове дійство "Золотий вінок" на Театральному майдані Луцька.

Надрукувати
мітки:
коментарів