Поділитись:

Волинські патрульні назвали популярні схеми інтернет-шахрайств

Понеділок, 06 серпня 2018, 18:48

Із розвитком інтернет-технологій часто люди можуть стати жертвами інтернет-шахраїв. Їхня анонімність та вигадливість, а також довірливість користувачів підживлюють цей "бізнес".

Волинські патрульні закликали в жодному разі не брати участі у таких "схемах", аби потім не стати жертвою злочинців. Якщо вже так сталось, вам необхідно залишити заяву про злочин у міському відділку поліції, де її прийме слідчий, адже патрульна поліція не займається розслідуваннями.

Патрульні озвучили деякі правила, які допоможуть не повестись на шахрайства в інтернеті.

1. Шахрайства, пов'язані з покупками через мережу Інтернет.

Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата, – це відразу повинно насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов'язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. У таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається ні з чим. Головне правило покупок в Інтернеті – передоплату вносьте тільки перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання.

2. Шахрайства, пов'язані з продажами через мережу Інтернет.

Продаючи товар через Інтернет, за допомогою бірж оголошень, також можна стати жертвою шахрая. Під приводом оплати вашого товару шахрай намагатиметься дізнатись усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Щоб уберегти себе від збитків, необхідно запам'ятати такі прості правила: для оплати на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте термі дії картки та СVV код (розташований на зворотній стороні картки). Для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС-повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС-повідомлень, які надходять на вашу картку, та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їхню вимогу.

3. Віруси-шифрувальники та інше шкідливе програмне забезпечення.

Серйозною проблемою на сьогодні є розповсюдження комп'ютерних вірусів, особливо небезпечними є віруси-шифрувальники. Після зараження вірус шифрує ваші файли і відновити їх після дії вірусу не зможе жоден антивірус. Найчастіше такі віруси розповсюджуються через електронну пошту. Щоб уберегтися від вірусів, використовуйте надійне антивірусне програмне забезпечення, не відкривайте електронні листи та посилання в цих листах з невідомих вам адрес, зберігайте копії важливих даних на різних носіях (флеш накопичувачах, інтернет-сховищах, тощо).

4. Інтернет-жебрацтво.

В Інтернеті можуть з'явитися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих дітей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахування грошей. Для того, щоб не попастися на гачок і не віддати свої гроші в руки шахраїв, не полінуйтеся передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з'ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати – передавати гроші чи ні.

5. Ви виграли цінний приз.

У соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства, як "фейкові" розіграші з цінними призами. Вам може прийти повідомлення, що ви стали призером розіграшу, призом в якому є цінний приз, який ви можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте, здійснивши передоплату, жодного призу ви не отримаєте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАКСИМУМ ЗРУЧНОСТЕЙ ЗА НИЗЬКУ ЦІНУ: ЯК В ЛУЦЬКУ "РОЗВОДЯТЬ" НА КВАРТИРАХ

Надрукувати
мітки:
коментарів