Поділитись:

Стерилізація тварин: міфи, ризики та переваги (інтерв'ю з ветеринаром)

Четвер, 09 серпня 2018, 20:00

Хтось скаже, що людина не має права вирішувати, скільки тварина повинна народжувати. Така думка має право на життя, але тривалість, не кажучи вже про якість, життя вуличних тварин, або тих улюбленців, яких відпускають "погуляти", значно менша, аніж стерилізованих.

На вулиці тварина піддана небезпеці як зі сторони інших звірів, так і людини – авто, людська жорстокість, дитяча незрілість ведуть до страшних наслідків. Тому загальноєвропейською практикою є стерилізація домашніх котів та собак. Існує чимало стереотипів щодо цієї теми, адже загальна поінформованість та культура утримання домашніх тварин в українців ще досить низька.

Тому "Конкурент" запросив до розмови висококваліфікованого ветеринара луцької клініки "Кіт Леопольд" Яну Коханюк. Медик не лише лікує тварин, а й щодня бачить, до яких наслідків може призвести безвідповідальність.

Ми відповідальні за тих, кого приручили><span class=Ми відповідальні за тих, кого приручили

НАВІТЬ ОДНА "ТАБЛЕТКА ВІД СЕКСУ" МОЖЕ ПОГУБИТИ ТВАРИНУ

– Які загалом існують методи контролю розмноження тварин?

– Найосновніший та найбезпечніший метод – це стерилізація. Існує повна та неповна стерилізація. Також існують гормональні таблетки, які перебивають тічку.

– Ці таблетки лише для самок?

– Ні, є також таблетки для самців. Окрім таблетованої форми, також є ін'єкційна. Уколи менш шкідливі. Їх дія пролонгована та запобігає тічці від півроку до року.

– Ці таблетки та уколи безпечні для тварини?

– Ні, вони є небезпечні. Тому що гормон, який містить препарат, щеплюється з гормоном, який виділяється в організмі тварини. Таким чином відбувається накопичення гормонів в тілі тварини. Вони нікуди не зникають і пізніше провокують розвиток онкології, мастопатії, запалення внутрішніх та зовнішніх статевих органів, в основному молочних пакетів.

– Тим не менше чимало людей упевнені, що таблетки більш безпечні, аніж стерилізація.

– Це пов'язано зі страхом перед хірургічною операцією, наркозом, втручанням в організм. Адже здається, що це куди глобальніша подія, аніж просто дати таблетку. Тим не менше, вже після перших прийомів гормональних таблеток у самиць може бути запалення чи гнійне запалення матки. Ті, хто вважає, що від однієї-двох таблеток наслідків ніколи не настане, – помиляються. Коли людина вже стикається з наслідками гормонів, розуміє, наскільки це небезпечно. У віці 13-15 років у тварин є пухлини, онкологія. Господарі часто не усвідомлюють, що повільно штовхають тварину до смерті. Таблетка коштує 10-15 гривень, а стерилізація у 10-20 разів дорожча.

– Але чому таблетки, які можуть викликати такі наслідки, у вільному доступі?

– У всьому світі і щодо тварин, і щодо людей фармацевтика часто межує з комерцією. Ніхто не заборонить до вжитку препарати, які користуються попитом. А попит у країнах СНД величезний, оскільки є чимала кількість домашніх та безпритульних тварин. Люди лише вчаться жити з домашніми тваринами. Тож таку нішу для заробляння грошей важко прикрити. Але ветеринари, які себе поважають, наголошують на тому, що це шкідливо. Натомість у ветаптеках не завжди працюють спеціалісти, які можуть розповісти про побічну дію препарату.

Дівчинка - Трія, метис хаскі. Активна здорова, хороша охоронниця. Вакцинована, проведені всі необхідні обробки, чіпована. 
Гарантують допомогу зі стерилізацією у відповідному віці.Дівчинка - Трія, метис хаскі. Активна здорова, хороша охоронниця. Вакцинована, проведені всі необхідні обробки, чіпована. Гарантують допомогу зі стерилізацією у відповідному віці.
Автор фото:За довідками: 098 243 77 87

МІФ№1: ЛИШЕ КИЦЬКА, ЩО БУЛА МАМОЮ, – ЗДОРОВА

– Побутує думка, що кішка має хоч раз дати потомство, аби бути здоровою. Наскільки ця інформація правдива?

– Це міф, який сформувався приблизно 20-25 років тому, коли в Україні та загалом країнах СНД утримання тварин вдома не було таким популярним. Зазвичай їх тримали у селах, приватному секторі. Котів – для відлову мишей, собак – для охорони. Ветеринарія лише набувала свого розвитку. Можливо, тоді на весь Луцьк була лише одна ветклініка, а нині їх вісім. У ті часи ветеринари лише вчилися надавати допомогу домашнім тваринам, тобто таким, яких беруть жити у квартири. Вони лише вчилися оперувати. Тож коли ветеринар не мав досвіду, йому було простіше проводити операцію кішці, яка вже народжувала, оскільки тоді збільшується розмір матки. Тож так і виник цей міф. Окрім цього, свого часу гормональна система тварин не була вивчена так ретельно, як нині, і вважалося, що потрібно, аби кішка хоч раз дала потомство. Однак дослідження показали, що краще та корисніше для кицьки, аби її стерилізували до першої тічки – у віці від 6 до 9 місяців.

– Як підготувати улюбленця до операції?

– Бажано, аби тварина була провакцинованою і обов'язково проглистованою. Гельмінти в організмі тварини та людини є завжди, змінюється лише їх кількість. Операція – це все ж таки навантаження на організм, токсичний вплив має наркоз, тому глисти треба прогнати, щоб організм не витрачав сили ще й на боротьбу з ними в період операції і після.

– Щодо самців – коли найкращий для них вік для стерилізації?

– Самців ліпше стерилізувати в 7-8 місяців. Однак це індивідуально, оскільки у деяких тварин статева зрілість може наступити раніше. Усе це стосується не лише котів, а й собак.

Котусько був збитий машиною, травмований, його пролікували, а тепер йому дуже потрібна сім‘я.Котусько був збитий машиною, травмований, його пролікували, а тепер йому дуже потрібна сім‘я.
Автор фото:За довідками: 098 243 77 87

ДІЄТА ТА ГРА – ЛІКИ ВІД ОЖИРІННЯ ДЛЯ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОГО ЖИТТЯ

– Кажуть, що стерилізовані тварини стають ненажерами і страждають від ожиріння. Це правда?

– Відсоток правди у цьому є. У період, коли тварина відчуває статеве збудження (від 1 до 3 місяців), вона втрачає апетит і стає більш млявою. Якщо забрати у неї цей етап циклу, тобто стерилізувати, то все, що у неї залишається, – це гратися, любити власника та їсти. Тож, не маючи стресу, вона може повноцінно регулярно їсти без перерв на кількамісячні загули. Гормони впливають на стрункість тварини і можуть збільшити ймовірність набору зайвої ваги. Але це можна відрегулювати спеціалізованим харчуванням, а також збільшенням активності – гуляти, гратися. Хоча зайвою вагою страждають і не кастровані тварини. Це часто залежить від господарів – чим вони годують улюбленця та чи достатньо проводять з ним вільного часу.

– Чула, що у тварин після стерилізації можливе загострення сечокам'яної хвороби. Наскільки це відповідає дійсності?

– Ця недуга притаманна тваринам не залежно від того, чи вони стерилізовані. Хоча після кастрації та стерилізації уретра трішки звужується, і якщо хвороба виникає, тобто з'являється пісок та каміння в нирках, сечовому міхурі, то це стає небезпечніше, адже піску важче вийти назовні. Але некастровані тварини на цю недугу хворіють частіше, особливо ті, які вільно гуляють на вулиці. Оскільки такі звірі мають неконтрольовані статеві стосунки і заражають одне одного інфекцією, що провокує цистит. Недугу важко помітити у тварини. А він призводить до утворення піску. Тобто, на мою думку, некастровані тварини хворіють частіше сечокам'яною хворобою.

– Наскільки змінюється характер кастрованих тварин?

– За свою практику я не чула відгуків про значні зміни. Хтось каже, що тварини стали спокійніші, не просяться на вулицю, менше проявляють агресію. Траплялося, що під час періоду сексуальної активності гормональний стрес був настільки сильним, що тварину через агресію закривали в окреме приміщення. Поведінка була дуже неспокійна. У стерилізованих тварин такої агресії не трапляється. Однак про зміну характеру я не можу говорити, хоча й можу допустити, що є 2-5% тварин, які стають флегматичними. Хоча зазвичай ті, які були грайливими, такі і залишаються. Ті, хто був спокійним, залишаються такими.

– Які умови щодо стерилізації тварини, які щойно дала потомство?

– Бажано, аби тварина догодувала своє потомство. Але операцію можна зробити і швидше – за тиждень-два після родів. Все залежить від того, в яких умовах живе тварина. Якщо має вільний доступ до вулиці і може "погуляти", то стерилізацію можна проводити раніше.

Котусику 2 місяці, він готується до вакцинації, привчений до лоточка. 
Дуже активий, грайливий, веселий і дуже-дуже хоче свою люблячу сім‘ю.Котусику 2 місяці, він готується до вакцинації, привчений до лоточка. Дуже активий, грайливий, веселий і дуже-дуже хоче свою люблячу сім‘ю.
Автор фото:За довідками: 098 243 77 87

НА РОЗБІРКИ НЕ ПІДЕ, АЛЕ СВОГО НЕ ВІДДАСТЬ

– Чи правда, що коти перестають мітити після операції?

– Так, це правда. Також зникає неприємний запах. Але якщо кіт дуже довго був не кастрований (старше 3-5 років), проживав на вулиці, мав можливість вільно мітити, видавати свій запах, то фантомно до 6-9 місяців ця звичка за ними зберігається. Запах поступово зменшується, але не одразу. Адже гормони так швидко не виводяться. Окрім цього, частина гормонів виділяється не лише статевими залозами, а й іншими залозами внутрішньої секреції.

– У прооперованих котів бажання ходити на "розбірки" втрачається?

– Так, і це одна з переваг. Вони ні з ким не б'ються, не калічаться, не приходять з вибитими очима та перекушеними лапами.

– Тим не менше захист своєї території залишається?

– Загалом так. Як і будь-який кіт, кішка, якщо мають свою територію, то захищають її. Це ж стосується і собак.

– Які ще міфи вам доводилося чути про стерилізацію?

– Кажуть, що стерилізована кішка продовжує "гуляти". Але чимало людей не розуміють суть операції. Справа в тому, що існують різні види стерилізації. Стерилізація полягає в тому, що тварині перев'язуються статеві органи. Тоді тічка відбувається, але тварина не завагітніє. Таку методику вводили, аби була можливість відновити можливість народжувати. Також таку методику застосовували свого часу до вуличних тварин, бо існував міф, що тварин, які не "гуляють", будуть ображати інші нестерилізовані. Кастрація ж в полягає у повному видалені органів. В ідеалі найкраще обрати саме цей варіант, бо якщо залишити роги матки, або перев'язати їх, то можна спровокувати запальний процес. Адже кішка тічкує, гормони виділяються, а нічого не відбувається. Також чула міфи, що коти не ловлять мишей після операції, а стерилізовані суки не охороняють свою територію.

Котику 2 місяці, проглистований, готуються до вакцинації, привчені до лоточка. Котику 2 місяці, проглистований, готуються до вакцинації, привчені до лоточка.
Автор фото:За довідками: 098 243 77 87

ІЗ СОБАКАМИ НЕ ВСЕ ТАК ПРОСТО

– Чи є певні особливості стерилізації у собак?

– Якщо говорити про дівчаток-собак, то тут рекомендація стерилізувати. Щодо кобелів, то, якщо немає клінічних показників, ліпше їх не каструвати. Адже у великих порід кобелів виникають проблеми з опорно-руховим апаратом за рахунок того, що не виділяється достатня кількість тестостерону. Але це теж можна врегулювати препаратами чи ін'єкціями, вітамінними комплексами. Доля правди є у тій думці, що стерилізацію варто проводити на другий рік життя, бо тваринна повноцінно до цього часу не сформована. Але все це легко регулюється відповідним харчуванням, вітамінним комплексом, і тварина росте здоровою. Тобто це не так критично, як можна почути.

– Судячи з вашої практики, чи більше людей почали приносити тварин до клініки для операції?

– Загалом так. Хоча чимало людей дуже бояться операції. Стерилізація – це не панацея. Є ризики введення наркозу, 1% зі ста алергічно реагують на наркоз. Популярні нині породи "британців" та "шотландців" часто мають хронічні захворювання серця. Тобто якщо власники турбуються, то потрібно провести повну діагностику, аби можна бути безпроблемно прооперувати. Є ризики розвитку інфекції, особливо у вуличних тварин, які часто є носіями прихованих хвороб. Підсумовуючи, ризики є, але вони мінімальні, порівняно з тим, що можна бути з твариною, якщо її не стерилізувати. Це і постійні стреси на період тічки, тварина може втекти з дому, і ризик розвитку метриту, що є критичним для тварин. Та й майже 98% тварин, які не стерилізовані і вживають гормональні таблетки, хворіють онкологією.

– Скільки часу займає операція та який повинен бути догляд?

– Операція триває недовго, до години. Більшість тварин на 2-3 день після процедури повністю приходить в норму, хоча хтось може гірше перенести стрес і мати поганий апетит.
Швидкість регенерації залежить від тварини. Якщо кіт дуже цікавиться раною, то на деякий час вдягається комір. Внутрішньошкірний шов затягується і не потребує додаткових дій. Зовнішні шви накладають, якщо не було можливості зробити внутрішні. Їх потрібно знімати. Господар повинен після операції обробляти шви, а тварина повинна 7-10 днів ходити в бандажі.

Шикарний котик метис перса, гарнюні зелені очі.
Лойд - котик, віком 1,5 роки, вакцинований, кастрований, оброблений від паразитів. Здоровий котусь, який чекає хто ж його візьме, вичесувати та любити. Привчений до лоточка, акуратний, аристократичний котярШикарний котик метис перса, гарнюні зелені очі. Лойд - котик, віком 1,5 роки, вакцинований, кастрований, оброблений від паразитів. Здоровий котусь, який чекає хто ж його візьме, вичесувати та любити. Привчений до лоточка, акуратний, аристократичний котяр
Автор фото:За довідками: 098 243 77 87

ПІДКИНУТИХ ТВАРИН ВСЕ БІЛЬШЕ

– Багато господарів наважуються вести тварину до ветеринара, бо бояться, що домашній улюбленець на них образиться. Чи може тварина так емоційно відреагувати?

– Я не можу 100% стверджувати, що тварини можуть ображатися чи ні. Але тварина не розуміє, що власник привів її на операцію. Тварини відчувають наші відчуття. Трапляється, що господар приходить наскільки схвильований, що ми змушені перенести операцію, бо це передається тварині.

– Знаю, що до вашої клініки, як, певно, і до інших, підкидають тварин. Яка тенденція: люди більше викидають тварин чи стають відповідальнішими?

– Таке враження, що кількість підкинутих тварин та критичних ситуацій збільшується. Порівняно з минулим роком кількість страшних випадків збільшується. Наприклад, нещодавно лише за один день було два випадки, коли знайшли кошенят, замотаних у пакет, для смерті. Я схильна до того, що люди стали дикішими, не розуміють, чому потрібна стерилізація. Начебто і більше приходять до клінік, але здається, що це тому, що домашніх тварин стало більше. Але й викидати їх стали більше.

– А як вдалося побороти цю проблему європейцям, адже за кордоном безпритульних тварин зустріти важко.

– Коли 20 років тому у Європі почали кампанію контролю за розмноженням тварин, то це було на дуже жорсткому рівні. Тобто це великі штрафи, обов'язкова стерилізація. Безпритульних тварин відловлювали і евтанізували. Але нині там немає такої критичної ситуації з викиданням та знищенням тварин. Я не скажу, що евтаназія – це гуманно. Але, мабуть, це гуманніше, аніж коли діти і дорослі знущаються над твариною. У Європі є розуміння про обов'язковість стерилізації, а розведенням займаються племінні господарства, і це контролюється штрафами та законом. У нас процес хаотичний.

Надрукувати
мітки:
коментарів