Поділитись:

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

Субота, 11 серпня 2018, 20:00
Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

Хоч попереду ще більш ніж три тижні канікул, підготовка до навчального року вже успішно стартувала. Портфелі, зошити, форма – батьки в пошуках усього необхідного для школярів.

ІА "Конкурент" поцікавився, як справляються із цим нелегким завданням відомі волиняни, на які труднощі натрапляють і чи підтримують обов′язковість шкільної форми.

Олесандра Куртєєва, редекторка ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE":

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"Звісно, для своєї дитини хочеться все найкраще, тому, власне, і розпочали покупки завчасно. Приблизно за місяць-півтора спеціалізовані магазини оновлюють асортимент із шкільним приладдям, тому треба встигнути купити все необхідне, допоки є з чого обрати. Канцелярію та рюкзак ми вже придбали. Це було найлегше і найпростіше: обрав, сподобалось, купили. А ось зі шкільною формою та взуттям маємо проблеми. То розміру немає, то тканина не підходить, та й вибір невеликий, особливо коли стоїть завдання обрати піджак конкретного кольору. Проте, вважаю, що шкільна форма є необхідною: окрім охайного зовнішнього вигляду, вона ще й дисциплінує, а це у виховані головне. На все вже витратили 2 100 грн. Уявлення не маю, у скільки обійдеться форма та взуття".

Олена Чернуха, редактор програми "Тема дня" на телеканалі "Нова Волинь":

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"Готуватися до школи починаю завчасно, ще навесні. Тому що зібрати дитину школу – це як одружити (жартома), бо грошей треба чимало. У мене два синочки, учні молодших класів, тому при зборі до школи є подвійні витрати. Я не відкладаю все на останні дні перед першим вересня, коли немає вибору, а купую взуття, одяг, канцтовари заздалегідь. Наприклад, кілька днів тому купувала змінне взуття, спортивні костюми, шкільне приладдя. Купую у магазинах, не ведуся на шкільні ярмарки, де не завжди ціна відповідає якості. Принципово не скупляюся на ринках, не люблю натовпу і відсутності можливості вибору, коли купа людей біля одного прилавку.

свято «Букварика» у меншого сина (хлопчик тримає букву «Ю»)  свято «Букварика» у меншого сина (хлопчик тримає букву «Ю»)

Шукаю найперше якісний товар для дітей, аби й одяг, і взуття, і канцтовари відповідали санітарним стандартам і прослужили не один день. Помітила, що вибір особливо шкільного приладдя для дівчаток більший, асортимент для хлопчиків куций. Не можу зрозуміти, чому. Пеналів рожевих, з блискітками безліч, а для хлопчиків – кілька варіантів з машинками і все. Виробники мали б урізноманітнити свою продукцію і не думати стереотипами, що дівчатка – це обов'язково рожевий, а хлопчики – це лише машинки. Без реклами, але і канцтовари, і рюкзаки купую уже не перший рік на гуртівні в Луцьку. (ТзВО "Апельсин"). Кілька днів тому день присвятила пошуку рюкзака для старшого сина. Чесно скажу: ціни і якість дуже різні, але такий, як я хотіла, щоб був із спеціальною ортопедичною спинкою, цупкий, вмісткий і надійний, коштує більше тисячі гривень. Доступний варіант віднайшла на гуртівні, про яку писала вище. Там вибір сумок і рюкзаків до школи достойний, є з чого вибрати.

Скільки доводиться витрачати у підготовці дітей до 1 вересня, вкрай важко підрахувати. Тому що я не купую все в один день, а покупки роблю впродовж півроку. Але можу зізнатися, що це не одна тисяча гривень. Обов'язкову шкільну форму схвалюю, тому що у школі має бути один стиль одягу, щоби навчальний заклад не перетворився на клуб відвідувачів за інтересами. І батькам менше клопотів: не треба думати, що вдягати щодня, є форма, є діловий стиль, можна змінювати лише сорочки чи кофти під піджаком".

Катерина Дулапчій, прес-секретар ГК "Континіум":

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"Цього року моя донька Владислава-Соломія йде у другий клас. Такого страху чи ажіотажу, як було перед першим, вже немає – це я про закупи. Цьогоріч в нас є форма, що основне. А все решта стараюся купити завчасно: щоденник, обкладинки, папки, туфлі і спортивне взуття. Аби наш бюджет не тріщав у вересні (а в дочки ще й день народження 10.09), то купую поступово. Як побачу потрібну річ, то беру, незважаючи, що то ще липень чи серпень. Взагалі мені здається, що ми можемо перебільшувати, як то кажуть, з переляку, і накупляти купу дорогих, зайвих речей... Наприклад, торік дочці купувала спортивний костюм, то цьогоріч це будуть спортивні штани і футболка, що залишилися з літа (купували перед канікулами). Шкільний портфель в нас також буде той, з яким дочка ходила у перший клас".

Юрій Конкевич, журналіст:

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"Покупки до школи заздалегідь не плануємо, якщо це не якісь істотні інвестиції на кшталт нової сумки, рюкзака чи дорогого одягу. Момент зборів до школи відтерміновуємо до останнього, аби психологічно не травмувати ані себе, ані свого школяра. Купувати наперед гумки і зошити в умовах сякого-такого ринку в країні – божевілля та даремна трата часу, а також відлуння бідного "совка". До форми ставлюся позитивно, якщо вона не з кліпу "Стіна" Pink Floid. Тобто затверджена батьківським комітетом школи, має пристойну якість, дизайн та гідну ціну".

Святослав Зелінський, очільник ОСББ "Світлий квартал", журналіст, політик:

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"Країна бідна, тому форма необхідна. До школи витрачу грошей стільки, скільки необхідно у середньому ціновому діапазоні. Труднощі були, коли син був у початковій школі, а в одинадцятому класі вибір великий".

Ірина Осіпова, співзасновниця БФ "Ефективне суспільство", експерт із продажу нерухомості:

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"До шкільної форми ставлюсь позитивно. Але діти звикають до великої кількості варіантів одягу. Тому дуже зручно, коли дрес-код обмежується лише кольорами. Наші діти другий рік будуть вчитись в школі на Подолі (м.Київ). Форма чорного або синього кольору. Сорочка без блискіток. Доволі комфортно підбирати такий одяг. Тому впродовж року купуємо речі, які нам подобаються. Не проводимо закупи перед школою. Лише обкладинки на підручники".

Іванна Поліщук, речниця Управління СБУ у Волинській області:

Vox Dei: як відомі волиняни збирають дітей до школи

"Я максимально намагаюсь відтягнути збори-підготовку до школи, тому що це означає одне: мої канікули закінчилися і потрібно знову впрягатися в скажений шкільний графік. Коли мій син Захар йшов до першого класу, я з величезним трепетом та відповідальністю підбирала йому ручки, зошити, одяг та все інше. Однак з кожним роком цей процес підготовки у мене постійно спрощується. Цьогоріч я збиратиму свого учня до школи вже вп'яте і планую вирушити на шкільні закупи в кінці серпня. Я страшенно не люблю ходити по магазинах, тому планую витратити на це максимум два дні (а може, й один).

Бюджет на ці витрати постійно різний, залежить від кількості тих речей, які потрібно придбати саме цього року.

Про шкільну форму: шкільна форма повинна бути зручною і практичною, особливо для діток початкової школи, піджаки на маленьких дітках, як на мене, зовсім не доречні. Пам'ятаю, як мій сусід по парті просто страждав у своєму піджаку, йому було зручно тільки тоді, коли комір від піджака сторчма опинявся над його головою. Так він і сидів упродовж уроків.

Школа виставляє свою вимогу: потрібна форма. А от де її придбати, нікого не цікавить. Відсутні спеціалізовані магазини з хорошим асортиментом та розмірним рядом. Форму сину підбирати складно, тому що він хлопчик, як на свій вік, високий. Іноді приходиться обійти з десяток магазинів, щоб натрапити на більш-менш підходящий піджак (який в результаті висітиме на шкільному стільчику увесь рік, а дитина позаду буде випадково витирати об нього ноги.

А загалом – школа це прекрасно. Бажаю усім батькам учнів наснаги та терпіння у прийдешньому навчальному році!"

Надрукувати
мітки:
коментарів