Поділитись:

Через бездіяльність сільради громада на Волині ризикує залишитися без безплатної медицини

Середа, 08 серпня 2018, 18:18
Через бездіяльність сільради громада на Волині ризикує залишитися без безплатної медицини

На Волині депутати сільської ради хочуть залишити мешканців без безплатного медичного обслуговування.

Про це в мережі Facebook написала головний редактор UA in Krakow Ольга Менько.

Депутати Зеленської сільради не хочуть з бюджету сільської ради дофінансувати 30 тисяч, щоб покрити заробітну плату працівникам фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП).

Зі слів Ольги Менько, населення сільської ради – 2500 осіб. Оскільки процес об'єднання в ОТГ ще триває, то свого лікаря тут немає.

Дільниця, до якої належить сільська рада і яка обслуговується двома лікарями, має 8000 осіб. До одного лікаря максимально може подати декларацію 2000 осіб. Із Зеленської сільської ради до цих лікарів змогли заповнити декларацію трохи більше 10 % населення. А 90 % лікарів не мають. Можна спробувати записатися до інших лікарів, але значна їх частина вже має максимальну кількість пацієнтів.

"Тому наразі ФАПи цим селам потрібні. Адже страренька бабуся, яка має проблеми з тиском, таки може сюди дійти. А от їхати невідомо скільки кілометрів на прийом до лікаря (бо на своїй дільниці лікар вже зайнятий) їй буде складно. А якщо і не може дійти, то з ФАПу раніше міг прийти фельдшер на виклик. Так само він міг прийти до хворої дитини. Тепер не зможе", – йдеться в дописі.

На наступний квартал район отримав менше коштів, з яких може забезпечити роботу ФАПів. Тому звернувся до сільської ради з проханням дофінансувати 30 тис. грн на зарплати медикам, щоби мешканці Зеленої і Волі Ковельської й надалі могли отримати потрібне медичне обслуговування. Але депутати вирішили не дофінансовувати. Хоча, зі слів мешканців, надлишок бюджету в сільради становить 2 мільйони.

Медики працювати без зарплати відмовляються. Тому якщо депутати не проголосують на наступній сесії за дофінансування, вони залишать жителів сіл без доступу до безкоштовної медицини в сільській раді.

"Особливо хочеться звернути увагу на депутатку Ірину Мороз. Бо в розмові з одним із медиків ця пані дуже файно маніпулювала, говорячи, що медики не мають права припинити працювати, бо інакше вони порушать клятву Гіппократа. Чому б медикам не попрацювати без зарплати? Вони ж не люди, вони ж їсти не повинні. Та й питання ж не в тому, що цих грошей в сільської ради немає. А в тому, що частина депутатів вирішила, за словами пані Ірини, створити форсмажорну ситуацію, щоби налякати і показати, хто тут головний", – зазначила Ольга Менько.

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
07 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024