Поділитись:

До Нововолинська хоче приєднатися сільрада

Субота, 11 серпня 2018, 10:45
До Нововолинська хоче приєднатися сільрада

У Грядівській сільраді, що в Іваничівському районі, чи не вперше за роки децентралізаційної реформи конструктивно поговорили про перспективи та плани їхньої громади на майбутнє.

Така розмова на часі, адже процес добровільного об'єднання в ОТГ та приєднання до вже чинних невпинно наближається до фінішу. Про перспективи приєднання до вже чинних ОТГ чи до Нововолинська у залі засідань сільради зібралися поговорити місцеві та районні депутати, представники виконкому, бюджетники, зокрема, освітяни та медики. Доєднався до розмови і Олександр Громик, заступник міського голови Нововолинська.

На початку зустрічі Валентин Малиновський, консультант з правових питань, нагадав присутнім, що можливість створювати ОТГ із центрами в містах обласного значення з'явилася цьогоріч у травні, коли набув чинності Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект № 6466). Як відомо, він
дозволяє таким містам (а їх на Волині чотири: Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський і Нововолинськ) згуртувати навколо себе сільські та селищні ради в ОТГ без проведення виборів.

Окреслюючи децентралізаційні перспективи Грядівської сільради, до якої входять п'ять сіл, Малиновський зауважив, що вона у дуже вигідному становищі на відміну від багатьох інших сільрад на Волині: може розглядати приєднання як до вже чинних ОТГ в Іваничівському та Володимирі-Волинському районах, так і до Нововолинська, що за якихось п'ять кілометрів – міста обласного значення, де є вся інфраструктура для подальшого розвитку, центру медичного округу. Він також попередив, що не за горами той час, коли Нововолинськ, а там вміють рахувати гроші, може переглянути умови відвідування музичної, художньої, спортивної шкіл, міських освітніх закладів та дитсадків дітками із сусідніх сіл, як це, наприклад, зробили в Мукачево, де вирішили для сільських дітей встановити реальну плату за послуги, а це лише за дитсадок 2,5 тисячі гривень щомісяця.

"У жодному разі не агітую за Нововолинськ, лише закликаю ухвалити рішення, не думаючи про себе, а думаючи про своїх дітей та онуків. І запам'ятайте, що ніколи село, навіть найкраще, не дасть громадянам того, що місто. Рішення за вами, і його треба ухвалювати швидко, щоб без колізій пройти приєднання і вже з 2019 року жити по-новому і з новим бюджетом", – зазначив Малиновський.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань, у своєму виступі розповів про фінансові можливості Нововолинська як центру майбутньої ОТГ звернув увагу присутніх на стан бюджету, доходи та видатки Грядівської сільради. Він зауважив, що Гряди хоч і не заможні, але й торба у них не латана, грошей тут трохи водиться близько 2 мільйонів. Тим часом у Нововолинська загальний бюджет десь півмільярда.

"Бюджет Нововолинська привабливий тим, що має широку гаму доходів, вдало пережив реструктуризацію вугільної промисловості та не надто "пахне" бензином і алкоголем, бо акциз у ньому лише 12,5 мільйонів гривень, – сказав Гром, заслужений економіст України. – Окрім того, якщо загалом по області ПДФО маємо доходи до бюджету 60-65 %, то у Нововолинську – 57%, а це свідчить, що наслідки реструктуризації вугільної промисловості свою "чорну справу" зробили, але ж і до 65 % місту недалеко. Отже, тут є інфраструктура здатна створювати додану вартість. Щодо Грядів, то вони наразі утримують власним коштом дитсадок, культуру, а це не так уже й мало, тобто з діркою в торбі, яка називається видатки, ви до міського бюджету не підете. Принесете зі собою десь два мільйони гривень ПДФО, власних доходів півтора мільйони. Ось такий невеличкий бюджетик невеликої сільради може реально доповнити міський бюджет. Розглядати фінансові аспекти інших варіантів об'єднання на фоні Нововолинська немає сенсу, бо їх фінансово неможливо порівнювати.

Висловив свою думку щодо приєднання Грядівської сільради до Нововолинська і Олександр Громик.

"Я сам зі села і живу в Литовизькій ОТГ, тож хочу сказати, що через півроку після створення цієї ОТГ зрозуміли, що припустилися помилки, що не переконали Стару Лішню господарювати разом із Нововолинськом. Хочу сказати, що місто не проти приєднання, але вмовляти та агітувати вас ніхто не буде. Історично так склалося, що ми сусіди тож просто сядьте і тверезо оцініть, що для вас і ваших дітей буде краще, – сказав Громик.

На завершення більшість присутніх зійшлися на думці, що найкращий варіант для Грядівської сільради – приєднання до Нововолинська і чекати далі немає сенсу. Отож, у Нововолинська з′явилися реальні шанси стати першою ОТГ на Волині із центром у місті обласного значення, що об′єдналася з сільською радою, а у Грядів є нагода не повторять помилки сусідніх сільрад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕРЕЗ БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬРАДИ ГРОМАДА НА ВОЛИНІ РИЗИКУЄ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ БЕЗПЛАТНОЇ МЕДИЦИНИ

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024