Поділитись:

В ЄС щодня в'їжджає 60 потягів з незаконною українською деревиною

Субота, 11 серпня 2018, 11:12

Незаконно зрубана деревина з України потрапляє до Польщі та ЄС завдяки підставним фірмам на кордоні.

До Європейського Союзу щоденно в'їжджає 60 потягів з незаконною деревиною з України. Одна п'ята ввезенного українського дерева потрапляє до закладів в Польщі, - посилаючись на Radio ZET, пише "Польське радіо".

Експерти британської неурядової організації Earthsight, яка опрацювала доповідь про незаконну вирубку лісу в Україні, стверджують, що ця деревина надходить до двох великих фірм завдяки підставним компаніям, котрі приймають її на кордоні та вироблять легальні документи.

Згідно з доповіддю, три найбільші виробники дерев'яних панелей в ЄС, власники найбільших паперових комбінатів і друге найбільше у світі деревообробне підприємство користуються корупційними схемами, пов'язаними з незаконним вирубуванням дерева в Україні.

Ці фірми мають або нині будують свої заклади в Польщі. Міністерство довкілля відповіло на запит Radio Zet, що йому відомо про цю доповідь і документ вивчає Головна інспекція охорони довкілля.

Однак це питання не є простим, оскільки, на думку експертів британської неурядової організації, незаконна деревина потрапляє до цих великих компаній завдяки підставним фірмам, котрі приймають її на кордоні та видають законні документи.

Наприклад, одна з великих фірм у Польщі купує дерево через компанію, що розташована у квартирі над крамницею в одному з польських сіл. Законодавство Європейського Союзу забороняє імпорт незаконної деревини.

В Україні діє заборона на експорт сирої деревини. Однак, у зв'язку з корумпованістю українських посадових осіб, закон обходять, а незаконно вирубане дерево продають як ліс-кругляк.

Експерти британської неурядової організації Earthsight викрили українську незаконну деревину, ввезену до Західної Європи, у більшості будівельних крамницях у Великій Британії та Франції.

Надрукувати
мітки:
коментарів