Поділитись:

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Вівторок, 14 серпня 2018, 09:00
Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Понеділок, 13 серпня, ранок, а поблизу міської ради велелюдно – це учасники АТО разом із психологом Оленою Звєрєвою прийшли на позачергову сесію міської ради, аби відстояти своє право на обіцяний владою реабілітаційний центр для військових.

На цій сесії мали перекинути 5 мільйонів гривень із центру на завершення ремонту 27-ї школи, яку треба вже 1 вересня відкрити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКІЙ МІСЬКРАДІ ПРОТЕСТУЮТЬ АТОВЦІ

В.о.  міського голови Григорій ПустовітВ.о. міського голови Григорій Пустовіт

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Депутат Микола ДендіберінДепутат Микола Дендіберін

Сесія, яка була запланована о 10:00 ранку, в таку пору ще не розпочиналася.

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Атовці чекають на рішенняАтовці чекають на рішення

Тим часом в залі розпочався рух і атовці один за одним почали щезати у дверях, які ведуть в хол перед сесійною залою. Виявилось, що вони мерщій йшли на "бюджетну" комісію, яка вже засідала в колишньому кабінеті покійного міського голови Миколи Романюка.

Атовці між собою почали обурюватись, що їх ніхто не покликав. Мовляв, депутати хотіли тихцем провести комісію.

Радник міського голови Ігор Поліщук сказав, що центр для атовців буде. От тільки школу відкривати треба вже, а на неї не вистачає 7,2 мільйона гривень. Відтак зараз кошти в сумі 5 мільйонів знімуть із реабілітаційного центру, бо поки не пройде експертиза проектно-кошторисної документації щодо нього (а це десь два місяці), то ці гроші просто будуть лежати в бюджеті. Також 2,2 мільйона знімуть із ремонту доріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НЕМАЄ ДО ВАС ДОВІРИ!" – АТОВЦІ ЗУСТРІЛИСЯ ІЗ ПОЛІЩУКОМ

"Ми будемо вболівати за ваші питання, за центр, за програму 50 на 50, ми ж в одному місті живемо. Школа мала побувативатись за кошти ДФРР, який в результаті виділив копійки. Ми минулого року виділили 10 мільйонів на школу. 10 мільйонів дали на ремонт вулиці Липинського, щоб діти не ходили по тому болоті. Там були заблоковані рахунки УКБ, якісь ще незрозумілі ситуації, які затягнули це", – пояснював Ігор Поліщук.

Тут варто нагадати, що свого часу ці 10 мільйонів викликали шквал емоцій на сесії. Тоді Поліщук, який був секретарем Луцькради, активно доводив те, що є необхідність зняти 10 мільйонів із добудови школи на ремонт дороги. От цікаво, чи шукали б тепер, буквально перед 1 вересня, ці 7,2 мільйона гривень на завершення школи, якби свого часу не забрали цих 10 мільйонів?

До слова, тоді деякі депутати називали цю десятимільйонну перекидку з школи на дороги "політичним рішенням". Тепер знову бюджет, наче тенісний м'ячик на корті, вже в інший бік перекидається із доріг та центру на школу і тим самим боляче вдаряє атовців, які спостерігають за цим збоку.

Ну, це був ліричний відступ. А тепер до безпосередніх подій на сесії.

Більшість із присутніх людей не могла зрозуміти, для чого було знімати кошти саме з реабілітаційного центру. Невже не здогадувались, що це викличе обурення серед учасників АТО? Невже небуло інших статей видатків, звідки можна було б тимчасово перекинути кошти і не зіштовхувати в конфлікті різні сторони?

"Ви хочете зіткнути атошників і мешканців міста лобами, що нібито атошники не дають гроші на школу?" – обурено вигукували присутні.

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Атовці почали невдоволено говорити про те, що довіри до міської влади у них зовсім немає.

"Буде довіра – буде ділог. Якби ви хоч раз виконали обіцянку, ось по тих 50 на 50, вам би можна було вірити, але коли вже два рази обмануто, як можна третій раз вірити?" – сказали атовці.

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЦЬКА ВЛАДА НЕ ВИКОНАЛА СВОЇХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ЩОДО СПІВФІНАНСУВАННЯ ЖИТЛА УЧАСНИКАМ АТО

Олена Звєрєва додала, що лише по Луцьку за три місяці було 8 суїцидів серед військових. Мовляв, скільки ще може бути суїцидів, поки вони чекатимуть того жовтня:

"Центр треба було збудувати ще вчора!"

"Дуже прошу, я не перебивав нікого", – взяв слово депутат та голова "бюджетної" комісії Борис Смаль.

"Обласна адміністрація звернулась до нас із пропозицією, мовляв, давайте ті кошти, які планувались на школу, до нас прийдуть в жовтні, і ми вам їх віддамо", – сказав Борис Смаль.

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Поки сперечались, Ігор Поліщук відірвав очі від телефону, в якому активно весь цей час переписувався і запропонував подзвонити з увімкненим голосовим зв'язком до голови Волиньради Ігоря Палиці. Голос з айфону мовив:

"Ми всі сподівалися на соцеконом, але казначейські рахунки пусті... Вони все роздерибанили... Тому ухвалили рішення, щоб міська рада дала тимчасово кошти. Якщо коштів з ДФРР не буде, то будуть гроші з обласного бюджету", – сказав Ігор Палиця.

Депутати Ігор Поліщук та Олександр КравченкоДепутати Ігор Поліщук та Олександр Кравченко

Потім телефонний зв'язок почав пропадати і суперечки продовжились. Відтак побачивши, що консенсусу не досягнути, всі сторони питання подалися до сесійної зали.

Коли начальник управління бюджету та фінансів Лілія Єлова зачитала проект рішення про перекидку грошей із центру на школу, то в залі запала гробова тишина.

Як атовці в Луцькраду за справедливістю ходили (фото, відео)

Радник голови Волинської ОДА Денис П'ятигорець, який зайшов на сесію, пояснив, що для області важливою є добудова школа, але звідки знімати кошти, вирішувала Луцькрада. Також він додав, що в області очікується перевиконання бюджету і вже у вересні можна буде повернути ці кошти на центр.

"Ми зробимо все для того, аби добудувати центр", – сказав він.

Депутат Микола Собуцький, своєю чергою, запропонував замість центру зняти 5 мільйонів із коштів, які мають йти на купівлю тролейбусів зі Швейцарії. Втім його пропозицію не підтримали, а проголосували все ж таки за перекидку коштів із центру на школу.

Атовець Сергій ЛіманАтовець Сергій Ліман

Атовець Сергій Ліман сказав, що вони будуть боротись за центр.

"Ми там (в АТО, – К.) не здалися, а тут також не збираємось здаватись. Будемо боротись", – зазначив атовець.

Сесія завершилась, а атовці не отримали нічого, окрім обіцянок. Владці їх запевнили, що гроші на реабілітаційний центр дадуть уже восени. Тому вже зовсім скоро буде видно, чи це були обіцянки, підкріплені діями, чи це чергові пусті слова.

Надрукувати
мітки:
коментарів