Поділитись:

"Ніколи не вчиняйте собі шкоду", – психолог Олена Звєрєва до атовців

Четвер, 16 серпня 2018, 21:01
«Ніколи не вчиняйте собі шкоду», – психолог Олена Звєрєва до атовців

Психолог Олена Звєрєва розповіла, що Волинь у плані надання психологічної допомоги – це прірва.

Олена Звєрєва зазначила, що коли їхала на порятунок до атовця з позивним Ганс, який намагався підпалити себе вчора під стінами Луцькради, то намагалась тримати телефонний зв'язок з ним. Про це вона зазначила 16 серпня під час прес-конференції.

Олена Звєрєва сказала, що атовці зовсім по-іншому сприймають певні речі, що стосуються них. П'ять мільйонів гривень, які забрали з центру на школу, вони особисто сприйняли як те, що це в них особисто в кожного з кишені забрали ці гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК АТОВЦІ В ЛУЦЬКРАДУ ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЮ ХОДИЛИ (ФОТО, ВІДЕО)

"Я кажу, що не можна з цими хлопцями бавитися в такі ігри. Забирайте в мене зарплату, забирайте в себе премії, але не чіпайте цього. Я тоді (під час позачергової сесії ЛМР, – К.) просила хлопців: тільки нікого не б'ємо, і вони витримали це. Але викид агресії відбувся, і ця ситуація (з намаганням натовця підпалити себе, – К.) це ціна непобитих мордочок наших депутатів", – сказала Олена Звєрєва.

Учасник АТО з позивним Сквотер додав від себе, що після вчорашнього в багатьох речах остаточно розчарувався.

"Після вчорашньої ситуації я не знаю вже, за що я воював з 18 років і в якій країні ми живемо. Вчора йому казала поліцейська: "Давай, підпалюй себе. Ти ж все одно цим нічого не досягнеш". Водій швидкої стояв та сміявся, пожежники казали, що будуть збивати його струменем зі шланга. Якісь неадекватні люди", – сказав Сквотер і залишив прес-конференцію.

Олена Звєрєва зазначила, що бойовий шлях Ганса розпочався з 18 років, коли він з Майдану поїхав в батальйон "АЗОВ". На війні він отримав контузію та купу психотравм. Разом з ним воювали і його побратими Сократ та Хома, який у 18 років накрив собою гранату, аби врятувати інших.

"Ці хлопці автоматично стали і моєю ріднею. Я чула, як кричать матері, які втрачають своїх дітей, і скажу, що нічого страшнішого немає. Я хочу сказати цим хлопцям, що ціна вашого життя – найдорожче. Можна повернути територію, гроші, збудувати що завгодно, але за умови, що ви живі. Ніколи, чуєте, ніколи не вчиняйте собі шкоду. Ви повинні бути здоровими і ви маєте продовжити свій рід, ви маєте бути в Україні лицарями", – сказала Олена Звєрєва.

Учасник АТО Сергій Ліман порадив атовцям не замикатися в собі, говорити зі своїми близькими, з психологами, придумати собі якесь хобі, зайнятись спортом, бо це дійсно допомагає.

Олена Звєрєва в ході розмови зазначила, що Волинь в плані психологічної допомоги – якась прірва. Тому центр для реабілітації учасників АТО просто необхідний.

"Там мають бути професійні фахівці та якісна допомога. Я просто зараз кризово гашу й надаю кризову допомогу. Тобто це таке відтягування колапсу, але не реабілітація", – сказала Олена Звєрєва.

Надрукувати
мітки:
коментарів