Поділитись:

Вибори в ОТГ на Волині не призначили: що буде далі

П'ятниця, 17 серпня 2018, 17:21
Вибори в ОТГ на Волині не призначили: що буде далі

Відбулося засідання Центральної виборчої комісії, проте вибори у нових об'єднаних територіальних громадах не були оголошені на кінець жовтня.

На засіданні ЦВК питання про призначення виборів до ОТГ набрало п'ять голосів з восьми необхідних. Таким чином, пропозиція про призначення виборів не була навіть включена до порядку денного засідання комісії, – інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Проте скасували часові обмеження призначення виборів тільки тричі на рік. Тому тепер вибори до ОТГ можуть бути призначені на будь-який час.

Радник з децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан зауважила, що оскільки вибори можуть відбутися у листопаді або грудні, громади, які досі не об'єдналися, мають час, щоб долучитися до процесу і завершити підготовку необхідних документів.

Нагадаємо, що 9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз'яснень у зв'язку з неузгодженостями законодавства про референдуми, можливості призначення в установленому законом порядку Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади. Цим же рішенням ЦВК постановила, що звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів будуть розглядатися лише після отримання зазначених роз'яснень.

Водночас таке рішення вже викликало хвилю критики з боку низки організацій, міжнародних експертів та політиків.

Нагадаємо, що в Україні на перші вибори в ОТГ чекають 98 громад, а на Волині – дев'ять. Також йдеться про громади, які приєднується до уже існуючих об'єднаних територіальних громад і теж очікують на вибори восени 2018 року. Тобто, на вибори в ОТГ в Україні чекають майже 900 тисяч людей, а на Волині, за словами радника із децентралізації Волинського ЦРМС Оксани Урбан, – майже 75 тисяч громадян.

Додамо, що на розгляд Центральної виборчої комісії подано документи щодо призначення позачергових виборів в об'єднаних територіальних громадах Волинської області. Так, перші вибори прогнозуються у дев'яти нових об'єднаних територіальних громадах Волині: Липинській, Підгайцівській, Мар'янівській, Війницівській, Старовижівській, Гіркополонківській,
Гуто-Боровенській, Ківерцівській та Привітненській ОТГ.

Також Волинська ОДА подала звернення щодо призначення додаткових виборів до сільських та селищних рад ОТГ після приєднання. Йдеться про Забродівську ОТГ (приєднується Замшанська сільська рада), Зимнівську ОТГ (приєднується Хобултівська сільська рада), Торчинську ОТГ (приєднується Городинівська сільська рада), Княгинівській ОТГ (приєднується Іванчицівська сільська рада), Павлівську ОТГ (приєднується Милятинська, Радовичівська, Колонська сільські ради), Поромівську ОТГ (приєднуються Морозовичівська, Староліщянська сільська ради), Вишнівську ОТГ (приєднується Машівська сільська рада) тощо.

Надрукувати
мітки:
коментарів