Поділитись:

Реконструкція чи знесення: в Уряді візьмуться за "хрущовки"

Вівторок, 21 серпня 2018, 11:33

Мінрегіонбуд готує законопроект, який дозволить розпочати реконструкцію застарілого житла в Україні.

Про це заявив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – повідомляється на сайті Мінрегіонбуда.

У чинному законодавстві прописана обов'язкова згода 100 % мешканців будинку на проведення реконструкції такого житла. Це робить неможливою реалізацію програми на практиці.

"У 2006 році в Україні був розроблений закон щодо реконструкції застарілого житла, так званих "хрущовок". Проте на практиці реновація таких будинків з того часу так і не відбулася через недосконале законодавство, зокрема прописану обов'язкову згоду 100 % жителів будинків на проведення майбутньої реконструкції. У реальних умовах сьогодні це практично неможливо", – зазначив замміністра.

Зі слів Парцхаладзе, наразі Український державний науково-дослідний інститут проектування міст "ДІПРОМІСТО" імені Ю.М.Білоконя працює над першою редакцією нового ефективного законопроекту, який дозволить розпочати реконструкцію застарілого житла на практиці. Він направлений, у першу чергу, на захист інтересів громадян, що проживають у такому житлі, та гарантію їх комфорту та безпеки під час реалізації програми.

"Наприклад, що має бути спочатку – відселення чи будівництво нового житла, який має бути процент компенсації на збільшення площі нової квартири і чим це має встановлюватися. Питань багато і вони проблемні, тому обов'язково обговорюємо їх за широкого кола учасників, щоб сформувати спільну позицію, як це буде", – розповів Парцхаладзе.

На даний момент розглядається 2 варіанти фінансування майбутньої програми – за кошти місцевих бюджетів або інвесторів.

"Важливо зрозуміти, яким шляхом потрібно йти в тому чи іншому випадку – реконструкція чи знесення. Адже не всюди потрібно зносити будинки і будувати нові. Це має вирішувати місцева влада і в залежності від цього має також вирішуватися питання фінансування", – підкреслив Парцхаладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІЗ ВЕРЕСНЯ УКРАЇНСЬКІ МІСТА І СЕЛА БУДУВАТИМУТЬ ПО-НОВОМУ

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
15:05
24 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
15 лютого 2024
14 лютого 2024
31 січня 2024
27 січня 2024
22 січня 2024