Поділитись:

У Луцьку можна буде прогулятися Стиром на суднах (фото)

Вівторок, 21 серпня 2018, 14:07

Вже зовсім скоро, 24 серпня, охочі лучани та гості міста могтимуть побачити Луцьк з іншої точки зору. У місті налаштовані відновити судноплавство, і старт надала ідея перевезення людей катерами.

Так, 21 серпня відбулося транспортування першого понтону до Центрального парку імені Лесі Українки завдяки судну буксирного типу під назвою "Характерник".

Підготовка до цього тривала чимало часу, але нині Стир готовий до річкових екскурсій.

За словами директора ТОВ "Річковий порт "Луцьк" Олега Кербалая роботи по очистці річки стартували з 2016 року. Завдяки цьому вдалося автоматично поглибити русло річки, адже в Стиру було чимало гілок та дерев.

Директор ТОВ Директор ТОВ "Річковий порт "Луцьк" Олег Кербалай

"Працювали ми 2 роки і ще продовжуватимемо. Найважчим у цій роботі було діставання топлених дерев, які були замулені десятками років", - зауважив директор порту.

Понтон, який нині поставили у центральному парку, буксирував "Характерник". Це судно, яке й допомагало в розчистці річки.

"Ми ж знаємо з історії, що козак-характерник один міг боротися з військами, які загрожували, або хотіли загарбати нашу територію. На сьогодні він єдиний катер, який тягав ці всі дерева, і справлявся на 100 відсотків. Далі він буде використовуватися у транспортуванні різних суден технічного флоту", - додав Олег Кербалай.

До слова, якщо зима буде не суворою, то курсування катерів можливе й тоді.

Нині ж один з понтонів стоячого типу, які відповідають 5-му рівню безпеки для посадки і висадки пасажирів на водоймах із нестоячою водою, стоятиме біля центрально парку, інший – біля будинку архітектора Миколи Голованя.

За словами радника міського голови Ігоря Поліщука, загальна вартість робіт із облаштування пристаней, понтонів, очистки річки та інших витратних матеріалах становить більше 1 мільйона гривень. Також він додав, що такі перевезення є частиною великого туристичного маршруту.

Радник міського голови Ігор Поліщук та директор порту Олег Кербалай><span class=Радник міського голови Ігор Поліщук та директор порту Олег Кербалай

До того ж, перевезення вже зголосилися робити два приватних підприємці, які платитимуть за користування понтонами. Однак офіційних сум та домовленостей поки немає. І говоритимуть про це після того,як виконають усі роботи зі встановлення.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКОМУ ПАРКУ ПОЧАЛИ ОБЛАШТОВУВАТИ ПРИЧАЛИ

Надрукувати
мітки:
коментарів