Поділитись:

"Героїнщики", або Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Четвер, 30 серпня 2018, 20:00

У мене давно склалося враження, що атмосфера в сесійній залі Луцької міської ради щонайменше на 10 % складається з героїну.

Місцеві депутати, ніби люди, понівечені опійною залежністю (це люди, які змушені постійно повторювати одне й те ж: шукати, вживати, чекати) раз-у-раз конфліктують через порядок денний, затягують розгляд перших 2-х питань на 3 години і приймають більшість проектів рішень за допомогою 23 голосів.

Це брудне та порочне коло ніяк не може розірватися, припинитися, зникнути. Пустовіт не здатен перестати "тролити" Надточій, а Була й Петрочук не готові мовчки слухати, як виступає Вусенко, й постійно бубонять собі щось під ніс.

Авраменко складе свій мандат, якщо не матиме змоги "знущатися" над Козлюком, а Рабан з'їде з глузду, не перечитавши кілька десятків разів порядок денний.

Бойко та Ткачук заведуть шевелюри, а Поліщук та Кравченко стануть членами "Свободи", коли сесія не стане місцем для скандалу, мітингу чи протесту...

"Я більше не витримую цих засідань. В мені вже закипає", – скаже оператор популярного у Луцьку телеканалу.

І я його розумію. Півтора роки... Одне й те ж...Щоразу. Можливо, настав час полікувати раду від цієї нудної і вже давно не смішної одноманітності?

 

***

Проте спробуймо бути "неупередженими". Отож, поки надворі стоїть близько 2-х десятків обурених підприємців із красномовними плакатами, виконувач обов'язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт починає довго і монотонно пропонувати зміни до порядку денного.

Досить швидко ця проста процедура переростає в надзвичайно дивні "аукціонні торги". Причина смішна: перенести питання про виставлення на продаж приміщення, в якому знаходиться книгарня "Освіта", на початок. Першим цю пропозицію вніс Павло Данильчук. Більшість "завалила". Вносить Юлія Вусенко. Більшість "завалює". Вносить Тарас Шляхтич. Більшість "завалює"! Вносить Микола Федік. Більшість "завалює"!

І тут широкоплечий "месія" в окулярах, якого звати Ігор Поліщук, несподівано "спустився з небес", ще раз вніс аналогічну пропозицію, і більшість різко її підтримала. Далі розпочалася півторигодинна суперечка, зміст якої я передам максимально детальним та хронологічним розшифровуванням виступів політиків з цього приводу.

Юлія Вусенко><span class=Юлія Вусенко

"Ми доходимо до того, що хочемо продати частину своєї історії та частково відмовитися від розвитку у нашому місті, тому що книга і читання – це те, чого, напевно, бракувало багатьом з тих, хто зараз прийматиме це рішення. Людям, які вносять такі проекти рішення на розгляд, потрібно нагадати про мораторій на продаж приміщень, в яких знаходяться книгарні. Нам необхідно придумати, як примножити та зацікавити дітей прийти туди. Ми повинні думати не про гроші, а про культуру та освіту. Якщо ви зараз приймете це рішення, то вам буде соромно не лише перед цими людьми, але й перед власними дітьми", – зазначила Вусенко.

"Ми повинні думати, як розвивати українську книгу та слово. Коли я приїхав в Луцьк, це була перша книгарня, до якої я зайшов. Для мене вона є однією з основних ознак нашого міста. Як замок, кірха, будинок Голованя. Це духовний стовп Луцька", – зауважив Федік.

Григорій Пустовіт><span class=Григорій Пустовіт

"Книгарня, яка знаходиться на проспекті Волі, буде перенесена на проспект Перемоги. Це перше. Друге: комунальне підприємство обласної ради знаходиться на нашому комунальному майні і платить 1 гривню орендної плати. Чому облрада, яка має достатню кількість власних площ та приміщень, не може там розмістити цей магазин? Може! І розмістить! Якщо людина переїздить з однієї квартири в іншу, то втрачає свою біографію? Ми не проти "Освіти", хай працює! На проспекті Перемоги! Чудове місце! Хай торгують! Ми тільки "за"! Давайте не перекручувати факти і говорити, що ми знищуємо магазин! Це не так!" – парирував Пустовіт.

Павло Данильчук><span class=Павло Данильчук

"Це мені нагадує ситуацію, яка була за Януковича, коли знищували книгарню на Хрещатику. Одне й те ж! Ця книгарня пережила "совєтів", "кучмістів", "регіоналів", а "УКРОП" з "Батьківщиною" не може пережити!. Ваші брудні руки вже всюди!" – сказав Данильчук.

Микола Яручик><span class=Микола Яручик

"Я не погоджуюся з Пустовітом, який каже, що таким чином ми не знищуємо книгарню "Освіта"...Ми забираємо у людей і пригнічуємо їх. Знаєте, мені стало дуже неприємно відвідувати сесії, бо нас якщо не блокують атовці, то стоять підприємці з пікетами. Я не підтримуватиму цей проект рішення, бо не хочу, щоб до мене завтра підійшла дитина та запитала: "Дядя Коля, для чого ти забрав в мене книжку?" – додав Микола Яручик...

Життя героїнщика рухається замкненим колом. Так само і всі спірні проекти рішень після кількагодинних суперечок, скандалів і навіть бійок закінчуються однаково: 23 "за" – прийнято. Цей випадок винятком не став. Приміщення, де багато років функціонує книгарня "Освіта", продадуть з аукціону.

Що було далі? Нічого путнього для людини, яка хоче написати цікавий та зрозумілий текст для широкого кола читачів. До трибуни вийшла начальниця управління бюджету та фінансів Лілія Єлова, і депутати розпочали розподіл грошей. Я тим часом пішов снідати. Коли повернувся, Алла Надточій нещадно допитувала директора КП "Луцькі ринки" Ігоря Корольчука. Її цікавило, чому для ЗМІ він розповідає про прибутковість підприємства, а міська рада постійно змушена дотувати його з бюджету.

"Казали, що вже було підписано 150 договорів. Де гроші? Яка сума? Як функціонує? Чому ми на прибуткове підприємство постійно виділяємо кошти? То ви працюєте у прибуток чи у збиток?" – цікавилася вона.

Поки посадовець стояв біля трибуни, в зал зайшла широковідома у вузьких колах пані Людмила. Вона сіла в лівому ряді, поряд з директоркою "Луцьктепла" Валентиною Малютіною.

Паралельно до жінок, у правій частині сесійної зали, чекає свого часу головний поліцейський Луцька Олег Кічук. Його неефективне як для правоохоронця (проте вимушене) часопроведення перервав "указ" Пустовіта всім йти на годинну перерву.

Через кілька хвилин у залі залишилися лише кілька журналістів, пані Людмила та Алла Надточій, яку вона затримала.

– Алло Володимирівно, ну послухайте ж мене, не біжіть! – попрохала жінка.

– Та я так сильно хочу їсти!

– Я сказала Войнаровському (Юрій Войнаровський - директор комунального закладу "Палац культури міста Луцька", – К.) не прогинатися під Палицю, і він мене послухав. Молодець, Войнаровський! Я йому про це скажу.

(За кілька хвилин до цього Надточій обурювалася, що радник міського голови Ігор Поліщук та секретар Луцькради Григорій Пустовіт хвалили голову обласної ради Ігоря Палицю за те, що він проспонсорував фестиваль "Поліське літо з фольклором" та жодним словом не згадали про внесок міської ради).

Широковідома у вузьких колах пані Людмила><span class=Широковідома у вузьких колах пані Людмила

Після обіду нарешті настав час Кічука. Він чекав 4 години, щоб на 30 секунд вийти до трибуни, почути вигуки "Без доповіді", вдячно кивнути головою та повернутися до боротьби зі злочинністю.

Далі "стартував" традиційно величезний пакет земельних питань, який "прикрасив" міні-скандал з підприємцями, які орендують (орендували) земельні ділянки для обслуговування ринку "Шанс".

Час від часу я переглядався з Оленою Лівіцькою. І в її, і в моїх очах було видно запитання: "Про що ж нам писати?". Наче відчувши, що пахне бідою, в залі з'явився харизматичний депутат облради Сергій Леонтьєв з цілим пакетом цукерок.

"Красава, Руслане, – сказав він, побачивши мене. – Читав твій матеріал про губернатора, мені дуже сподобалося...Направ його в правильне русло, нам треба приріст ВВП. Ти можеш, Руслане, ти талановитий журналіст".

Похваливши мене, Леонтьєв пішов обніматися з Лівіцькою, яка, своєю чергою, фотографувала Андрія Авраменка. М'язистий депутат відібрав окуляри у свого позафракційного "брата" Олександра Козлюка і примірював їх, не віддаючи назад.

Коли Пустовіт оголосив останню кількахвилинну перерву перед остаточним завершенням засідання, Сергій Павлович (або Леонтьєв) почав активно годувати обранців цукерками, які приніс. Найбільше уваги він приділив Юлії Вусенко, яка, своєю чергою, скористалася нагодою та наостанок "підколола" веселого чоловіка:

– Руслане, зверни увагу на те, що "Укроп" роздає цукерки "Рошен".

***

Рано чи пізно кожен героїнщик йде в ремісію або в могилу. Доведеться або померти, або вилікуватися.

Так само і міська рада... Вона або "помре", або "вилікується"...І той, і той варіант мене цілком влаштує. Як і будь-кого, хто не сидить на одному з 42-х крісел у сесійній залі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ТУАЛЕТ РОЗБРАТУ", АБО "ДЄРЖИТЄ ПЕТРОЧУКА" НА СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ (ФОТОРЕПОРТАЖ)"

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
11:39
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29
04 січня 2024