Поділитись:

Припиніть палити суху траву та листя! (фото)

Вівторок, 04 вересня 2018, 07:40

Фраза "Ми не курили, то листя біля школи палять" врятувала не одного школяра. Однак спалювання листя, трави, зілля на полях добре вкорінилося у побуті українців.

Так, їдучи волинськими селами на День Незалежності, подивували реальні димові завіси, які були ледь не в кожному селі. Хтось збирав картоплю і одразу ж палив зілля, хтось палив суху траву.

Агов, люди, невже приємно вдихати чадний газ, пил, важкі метали? Я вже не говорю про те, що в тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, який здатен викликати у людини онкологічні захворювання.

Маса наукових досліджень доводить, що дим зі спалювання зілля на присадибних ділянках, де рослини обробляють пестицидами, є дуже шкідливим для здоров'я. А при спалюванні сміття і поліетиленових пакетів, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, які взагалі є отруйними для людей.

Однак нікого це не лякає. Обряд "спалювання трави" є традиційним щороку. І, складається таке враження, що саме тоді, коли пахучий випраний одяг я розвішую для того, аби він висушився, то обов'язково знайдеться якийсь "господар", який в ту ж хвилину підносить сірника до купки сухого листя, сміття чи трави.

"Техніка" дійшла до того, що нині сухе листя використовують як перегній, мульчу, покрівний матеріал для квітів чи вивозять на полігони (як і сміття). До того ж, не все листя з дерев варто загрібати. Його можна залишати, аби стало натуральним добривом. А підмітати лише доріжки, де ходять люди. Зілля також має властивість перегнивати, як і трава. Тому не варто робити проблему із того, що нікуди діти суху траву та все інше. Варто думати про своє здоров'я та здоров'я своїх дітей. Адже нам потрібна саме така нація!

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів