Поділитись:

Споживачі просять Нацкомісію з тарифів скасувати "Роттердам+"

П'ятниця, 31 серпня 2018, 16:55

У мережі почала з′являтися інформація, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, нібито скасує формулу Роттердам+ у липні 2019 року.

Однак в Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг пояснюють, що відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", з 1 липня 2019 року НКРЕКП втрачає повноваження щодо встановлення оптової ринкової ціни та тарифу теплової генерації. Тому Нацкомісія не може нічого скасувати з липня 2019 року, оскільки закон передбачає, що комісія тоді просто не матиме відповідних повноважень щодо встановлення тарифу теплової генерації. А закон має вищу юридичну силу, аніж рішення НКРЕКП.

Однак комісія має повноваження і несе відповідальність за встановлення всіх цін та тарифів у сфері електроенергетики до липня 2019 року. Скасування або зміна формули "Роттердам+" означає іншу формулу розрахунків тарифів для теплової генерації впродовж цього періоду. Станом на сьогодні комісія відмовилася змінити цю формулу, хоча має всі юридичні можливості це зробити вже цієї осені.

Формула "Роттердам+" діє із квітня 2016 року та приносить надприбутки компаніям теплової генерації у розмірі 1,2 млрд грн у місяць. Отже, додаткових 10 місяців дії цієї формули передбачає ще 12 млрд грн тарифних надприбутків, з яких понад 10 млрд грн отримає компанія ДТЕК Ахметова, – пояснюють в асоціації споживачів.

Окрім того, голова НКРЕКП Оксана Кривенко заявила, що після вступу у силу нового Закону України "Про ринок електричної енергії" можлива змова виробників електричної енергії, що призведе до зростання цін.

Відтак, Асоціація, що представляє споживачів електричної енергії, закликає Нацкомісію:

  • Вже цієї осені внести зміни до постанови "Про затвердження формування прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію" таким чином, щоб

а) у ціні вугілля не враховувалася неіснуюча в реальності доставка вугілля із Роттердаму в Україну,

б) враховувалася реальна якість вугілля, тобто передбачалася знижка у ціні вугілля із вищим вмістом сірки (в Україні вміст сірки біля 2 %, а у Роттердамі — менше 1 %), адже такі коригування на якість є типовою ринковою практикою. Заміна формули "Роттердам+" на формулу, наприклад, "0,9 х Роттердам" призведе до зниження ціни електроенергії на 15 %.

  • Вже зараз ініціювати дії, що унеможливлять таке різке зростання тарифів на е/е із введенням нової моделі ринку. А також ініціювати відтермінування переходу на нову модель ринку до моменту, коли монопольна структура ринку буде змінена на конкурентну, що забезпечить достатню конкуренцію як основний механізм саморегулювання вільного ринку.
  • Не брати участь у передвиборчих політичних шоу щодо псевдоскасувань тарифних формул, якщо таких відмін у дійсності не відбувається. Такі маніпуляції можуть суттєво підірвати довіру до нових членів комісії та регулятора загалом. А суспільство може зробити висновок, що вирішення наболілих тарифних проблем можливе лише у політичний спосіб на наступних виборах, що не сприяє кращим практикам, коли суспільство довіряє регулятору, як незалежному арбітру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ НАРДЕП ДОЛУЧИВСЯ ДО БОРОТЬБИ ПРОТИ "РОТТЕРДАМ+"

Надрукувати
мітки:
коментарів