Поділитись:

На Волині знайшли ікону з авторським підписом Тараса Шевченка

Вівторок, 04 вересня 2018, 09:32

У волинському селі Секунь знайшли ікону Божої Матері, яку відновлював Тарас Шевченко.

Те, що над іконою працював саме Шевченко, довів шевченкознавець, письменник, завідувач кафедри журналістики Національного педагогічного університету імені Драгоманова Віктор Жадько, – пишуть Факти.

Існує легенда, що під час однієї з експедицій Шевченко реставрував ікону в сільському храмі. Його зруйнували у 1893 році, а рештки, церковний інвентар, храмовий архів і образ Богоматері перенесли на нове кладовище. Там побудували невелику капличку й освятили її на честь преподобного Іова Почаївського.

Ікону, якої торкався Шевченко, професор Жадько вирішив шукати саме там. Він зробив 32 знімки образу й детально дослідив їх за допомогою комп'ютера. Спочатку дослідника вразило, що на Божій Матері та на Сині Божому намальовані українське намисто та прикраси.

Збільшивши зображення, помітив у медальйоні на грудях Ісуса літери "Ш" та "Т", а також дату – "1846". Саме восени цього року Тарас Шевченко як член Археографічної комісії поїхав у відрядження на Волинь, щоб зробити малюнки історичних пам'яток, записати народні перекази, пісні, казки, та й завернув у Секунь. Цікава деталь: ініціали автора вмонтовані всередину обрамлення так, що візуально виглядають як герб України – тризуб.

"Після цієї виняткової знахідки я відшукав у архіві Почаївської лаври книгу "Опись церковного имущества", що заведена у Секуньському храмі ще 1806 року — це опис майна, події релігійного змісту: весілля, похорони, свята… Навпроти запису "Образ Божої Матері за Престолом" зазначено: "В 1846 году образ сей рештаврирован проезжим живописцем Тарасіем Шевченком". Так я отримав ще й такий доказ Шевченкового авторства", – пояснив Жданов.

Коли Шевченко реставрував ікону, тій було понад 300 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів