Поділитись:

Велосмуги, острівці безпеки, огороджені зупинки: вулиці й дороги будуватимуть по-новому

Четвер, 06 вересня 2018, 09:00
Велосмуги, острівці безпеки, огороджені зупинки: вулиці й дороги будуватимуть по-новому

З 1 вересня 2018 року офіційно вступили в дію оновлені державні будівельні норми щодо проектування вулиць і доріг населених пунктів. Норми є обов'язковими та розповсюджуються на проектування нових, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих вулиць і доріг у містах та селах України.

Про це заявив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – повідомляє "Урядовий портал".

"З 1 вересня почали діяти оновлені ДБН щодо проектування вулиць і доріг у населених пунктах. Вони охоплюють низку принципово важливих змін для підвищення безпеки та комфорту на дорогах. Наприклад, можливості звуження ширини смуг, завдяки чому водії підсвідомо їдуть повільніше та уважніше, обов'язкового встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках для убезпечення від можливого наїзду транспорту, обов'язкового облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах тощо. Все це успішно працює в багатьох країнах Європи та світу і відтепер проектуватиметься в нас", – сказав він.

Крім цього, в оновлених ДБН запроваджено:

  • обов'язкове облаштування безбар'єрного простору у пішохідних зонах населених пунктів – понижених бордюрів, пандусів, ліфтів, спеціальних звукових сигналів тощо;
  • заборону на проектування на тротуарах тимчасових автостоянок, люків та дощоприймачів, тимчасових споруд і рекламних конструкцій;
  • можливість облаштування виходів з підземних переходів спеціальними розділювальними поручнями;
  • обов'язкове влаштування велодоріжок та велосмуг на дорогах та інші зміни.

"Маю надію, що завдяки цим змінам вже максимум через 10 років всі дороги України будуть облаштовані велодоріжками, матимуть безбар'єрний простір та відповідатимуть всім європейським стандартам", – підкреслив Лев Парцхаладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НОВІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ: ЯКИМИ СТАНУТЬ ШКОЛИ

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
21 квітня 2024
12 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
18:00
03 квітня 2024
28 березня 2024
25 березня 2024