Поділитись:

Перенесення Дня міста Луцька: причини і перспективи

П'ятниця, 07 вересня 2018, 19:30

Депутати Луцької міської ради роз'яснили, чому цьогоріч День Луцька святкуватимуть у вересні.

Про це говорили Алла Надточій та Андрій Козюра у ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" 7 вересня.

Нагадаємо: представники Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату пропонували із серпня перенести святкування Дня міста Луцька на травень. Зокрема День Луцька хотіли святкувати 22 травня, бо саме в цей день віряни вшановують Святого Миколая, який є покровителем міста. Але цю дату відкидають, адже цей день пов'язаний з трагічними подіями – загибеллю волинських військових у Волновасі у 2014 році. Раніше День міста Луцька відзначали у 3-тю неділю серпня.

Також була ідея відзначати День міста Луцька 28 липня, адже саме цього дня 1497 року Луцьк отримав магдебурзьке право. Згодом провели електронне опитування лучан: 46,5% опитаних висловились за відзначення цієї дати щорічно у вересні.

Отож, День міста цього року в Луцьку припадає на 8-9 вересня. Такі дати є експериментальними.

Алла Надточій розповіла, що питання щодо дати відзначення Дня міста Луцька порушували й раніше. Депутатка рекомендувала, що таке питання треба досліджувати глибше. Однак винесли проект рішення міськради про святкування Дня міста цьогоріч у вересні. Алла Надточій зазначила, що колись День Луцька вже святкували у перший місяць осені.

Андрій Козюра пояснив, що таке рішення міськради базувалося на петиції. Депутат пропонував, щоби не встановлювали 8-9 вересня постійною датою святкування. А вже згодом, підбивши підсумки відзначення, провести опитування серед громадськості, щоби зрозуміти: правильне це рішення було чи ні.

Також Андрій Козюра зауважив, що дата святкування Дня Луцька має затвердитися у результаті дискусії науковців, влади і громади.

Алла Надточій припустила, що День міста можуть святкувати таки у травні. Але в останню неділю місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Луцьку святкуватимуть День міста: програма

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів